woensdag, december 14, 2011

We the survivors and we the supporters Soeterbeeck en de giftige dampen van het kerkelijk moeras



Thomas Doyle: Misbruik leidt tot geestelijk trauma


Reformatorisch Dagblad


13-12-2011


NIJMEGEN – De Rooms-Katholieke Kerk heeft onvoldoende oog voor de gevolgen van seksueel misbruik voor het geloof van slachtoffers. Die zijn vaak diep beschaamd in hun vertrouwen in de priesters en bisschoppen, van wie ze afhankelijk waren voor hun heil.


Dat stelde de Amerikaanse priester en kerkrechtdeskundige dr. Thomas P. Doyle dinsdagavond in Nijmegen op een symposium over seksueel misbruik in rooms-katholieke instellingen. De bijeenkomst was georganiseerd door het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen.


Volgens Doyle onderkent de kerk onvoldoende dat slachtoffers van seksueel misbruik niet alleen lichamelijke en mentale trauma’s kunnen oplopen, maar ook geestelijke. „Katholieken leren dat de kerk door God is ingesteld, dat ze het lichaam van Christus vormt. De kerk en de sacramenten zijn noodzakelijk voor het heil. Ze zijn afhankelijk van de priesters en bisschoppen, die het gezag van de kerk vormen.”


Slachtoffers van seksueel misbruik zijn ernstig beschaamd in hun vertrouwen in de kerk, aldus de Amerikaanse theoloog. „Het geestelijk lijden is zo groot omdat dit door de kérk is veroorzaakt. Dat heeft grote gevolgen voor hun spiritualiteit. Veel slachtoffers durven geen doopdienst, huwelijk of begrafenis meer bij te wonen. De symbolen, de aanwezigheid van geestelijken – ze brengen het slachtoffer weer terug naar het moment van misbruik. De meeste slachtoffers hebben de kerk verlaten, een stap die nauwelijks uitleg behoeft. Omdat velen de kerk met God identificeerden, verloren ze ook hun geloof.”


Volgens hem moeten misbruikslachtoffers worden bevrijd van hun „diepgewortelde angst” om vraagtekens te zetten bij de leer van de kerk. Ze zouden de priester moeten zien als mens, niet als vertegenwoordiger van God. „Maar het belangrijkste is om God anders te leren zien”, aldus Doyle, die liever spreekt over een „hogere macht”. „Niet als een bovennatuurlijk Persoon, Die net als de kerk alles aspecten van het leven bestuurt, maar als een bron van liefde.”

Geen opmerkingen: