vrijdag, oktober 14, 2011

Day after the night before; think global, recycle local

Voorstel Mariënburgvereniging afgewezen
Nederlandse bisschoppen: ’Geen pastoraal beraad nodig’
vrijdag 14 oktober 2011

UTRECHT (RKnieuws.net) - De Nederlandse bisschoppen achten het niet nodig een pastoraal beraad te houden zoals door Marienburg, de vereniging van kritische katholieken, werd voorgesteld.Marienburg had voorgesteld een ‘pastoraal beraad’ te houden van alle betrokken Nederlandse katholieken, dit voor het onderling afleggen van verantwoording, het doorbreken van de patstelling in de kerkprovincie, en het opbouwen van een nieuw elan. Zo’n beraad zou moeten plaatsvinden in de geest van de laatste inspirerende kerkvergadering, die in Noordwijkerhout, 1962-1965, dus bijna een halve eeuw geleden.

Op de brief van Marienburg van 5 september heeft de bisschoppenconferentie op 12 oktober geantwoord geen reden te zien tot het houden van een dergelijk pastoraal beraad van betrokken Nederlandse katholieken,. Er zouden “voldoende gremia zijn waar goed en intensief contact wordt gehouden met de gelovigen in de verschillende bisdommen”.

Marienburg houdt vol dat dergelijke besloten contacten niet zijn wat zij bedoelt. Blijkbaar durft de bisschoppenconferentie een open dialoog met, en verantwoording tegenover de kerkleden in Nederland – zoals in Noordwijkerhout gebeurde - niet aan.

Het geeft blijkt van een vorm van gezagsuitoefening die gesloten is en naar binnen kijkt, en onvoldoende uitzicht heeft op hen om wie het gaat, de Nederlandse katholieken. Een kerk die in deze tijd een open dialoog niet aandurft lokt uit dat zij een marginaal verschijnsel wordt, aldus Mariënburg.

Bij voortdurende weigering van de bisschoppen zullen de kerkleden, de plaatselijke geloofsgemeenschappen, de landelijke katholieke organisaties en religieuze instellingen het zelf moeten doen, stelt de vereniging.

Wat zich bijvoorbeeld in deze dagen afspeelt in de Salvator-parochie in Den Bosch, en in de parochie in Liempde waar de pastoor een uitvaart weigerde aan een parochiaan die tot euthanasie had besloten, zulke gebeurtenissen zullen mede stimulansen worden tot een beweging die leidt tot pastorale beraden van katholieken als die welke Marienburg bepleit.

Als de kerk niet van boven af wil hervormen, dan zullen de kerkleden het zelf moeten doen, aldus Mariënburg.

Geen opmerkingen: