woensdag, oktober 05, 2011

Fons Gielis; Lof en brusselse spruitjes

Fons Gielis: Chili herstelt zich
Maandag 15 maart 2010

De Heusdense priester Fons Gielis stelt het wel in Chili, na de aardbeving. Dat blijkt uit een mail die hij aan bisschop Hoogmartens heeft gestuurd. Die had eerder een brief met aanmoedigingen gestuurd aan Fons die als Fidei Donumpriester in Chili werkt. Een Fidei Donum is een priester die door het bisdom als geschenk tijdelijk wordt uitgeleend aan een bisdom in de wereldkerk. Fons Gielis laat weten dat het leven stilaan zijn normale ga
ng herneemt en dat vele scholen opnieuw open zijn, terwijl anderen hersteld worden en wellicht in april weer opengaan. In zijn bisdom zijn heel wat oudere kerken er erg aan toe en is het niet duidelijk wat er moet gebeuren.
In Pintué, zijn vroegere parochie, zijn al de oude huizen die uit klei en leem waren opgebouwd, ingestort.
Maar ook daar is de heropbouw
van start gegaan.
Normaal komt Fons Gielis in de zomer voor een vakantie naar huis.


05 september 2010 Kerknet
Brief aan al de parochianen van de federatie Peer
naar aanleiding van de mediaberichten omtrent Fons Gielis

Onderstaande mededeling opgesteld door de plaatselijke pastorale verantwoordelijken werd gelezen in het begin van de weekendvieringen van 4 en 5 september laatstleden in alle parochies van de federatie Peer.

De mededeling werd geschreven ter informatie en als reactie op de mediaberichten van vrijdag 3 september omtrent priester Fons Gielis, missionaris in Chili, die gedurende zijn vakantiemaanden dienst heeft gedaan in de parochies Wauberg, Linde en Peer.Vooreerst zijn we allen pijnlijk verrast én geschokt door het nieuws dat deze priester verdacht wordt én aangeklaagd is voor het misbruik van kinderen in Chili.

Wanneer we de priester persoonlijk kennen, voelen we nog méér de pijn van een gekwetst vertrouwen.

Voor zijn familie is dit een zware beproeving, alsook voor velen die hem hun steun gegeven hebben jarenlang.

Ook komen gevoelens van boosheid in ons hart: “hij verkondigt Gods Woord en zélf gaat hij zo zwaar in de fout! Wie kan een priester nu nog geloven op zijn woord?”
Droefheid is er ook omdat er opnieuw veel schade is voor de Kerk en voor alle goedwerkende priesters en gelovigen. Velen raken ontmoedigd bij hun inzet of gaan twijfelen aan de Kerk en aan hun geloof.

Onze aandacht en ons gebed moeten voorzeker uitgaan naar de slachtoffers van sexueel misbruik, naar de kinderen en de jongeren, naar hun families, naar allen die lijden onder het grove onrecht hen aangedaan.

Wat betreft de feiten moeten we ons hoeden voor voorbarige conclusies. Daarvoor zullen we het gerechtelijk onderzoek afwachten.

Alleszins keuren we de daden van misbruik ten strengste af, en moeten de daders gestraft worden voor het kwaad dat zij hebben berokkend.
Voor priester Fons is dit vooreerst zijn schorsing als priester en missionaris. Hij moet beschikbaar zijn voor het gerecht en een gebeurlijke straf aanvaarden.

Wij, als plaatselijke pastorale verantwoordelijken, waren niet op de hoogte van de aanklacht tegen priester Fons Gielis. Ook wij hebben via kranten, radio en TV dit pijnlijke nieuws moeten vernemen.

We waren te goeder trouw toen we voor hem, als missionaris, geld hebben ingezameld vanuit parochie en missiekring. Dit geld zal een andere bestemming krijgen en gaan naar een goed doel.

Wij blijven hopen op uw vertrouwen en medewerking. Moge ons geloof in de Heer, die gekomen is om de zonden op zich te nemen, ons helpen in deze moeilijke momenten. Vragen wij aan het begin van deze viering om zijn barmhartigheid en vergeving, om licht in donkere dagen.

de parochieverantwoordelijken van de federatie Peer










A partir de un exhorto enviado por la justicia belga, la Brigada de Delitos Sexuales y Menores de la Policía de Investigaciones de Los Ángeles indaga las acusaciones contra un sacerdote de ese país, acusado de abusar de menores pehuenches en 1992, cuando era el encargado del hogar indígena de Santa Bárbara.

Se trata de Alfonso Gielis Nulens quien fue párroco de esa localidad entre los años 1983 y 1992 y también tuvo a su cargo el hogar indígena que recibía a menores, principalmente pehuenches.

Justamente en mayo de 1992 fue denunciado por abusos deshonestos por cuatro menores que redactaron cartas donde narraban los hechos.

Sin embargo, la justicia de ese tiempo sobreseyó la causa al desestimar las acusaciones, pese a que el sacerdote admitió los hechos, según constató La Radio al revisar el expediente judicial.

Pero el año pasado, a partir de una denuncia hecha en Bélgica, el sacerdote fue requerido por la justicia de su país debido precisamente a los hechos de Santa Bárbara.

Además, se envió un exhorto a Chile donde se pedía una serie de diligencias en nuestro país el cual llegó en abril al Segundo Juzgado que lo derivó a la Brisexme de Los Ángeles.

Por lo pronto, el ente investigador ya tomó declaraciones a unas 30 personas, entre víctimas y testigos y ya evacuó un primer pre-informe que fue entregado al tribunal hace unos días.

Hay que tener presente que Gielis estuvo en los últimos 19 años cumpliendo labores pastorales en la diócesis de San Bernardo, tras el escándalo en Santa Bárbara.

En el exhorto de la justicia belga está consignada la declaración del sacerdote donde habría admitido los mismos delitos de abusar de menores pehuenches en el hogar indígena de Santa Bárbara.




Geen opmerkingen: