donderdag, oktober 06, 2011

Chili gaat kindermisbruik door Limburgse priester na 19 jaar onderzoeken

De Standaard
05 oktober 2011

De politie in Chili begint een onderzoek naar kindermisbruik door de Limburgse priester Alfons G. (67). Het Chileense gerecht wist al in 1992 dat de man verschillende kinderen zwaar misbruikt had, maar de zaak verdween in de doofpot. Nu wordt de zaak, op vraag van het Hasseltse parket, heropend.
Alfons G. verrichtte van 1975 tot 2010 missiewerk in Chili. Toen zijn zus en schoonbroer in 1992 vrijwilligers werden in dezelfde regio, ontdekten ze het misbruik. De schoonbroer stapte naar de politie, die de klacht overmaakte aan het Chileense gerecht. G. werd ondervraagd en bekende dat hij de geslachtsdelen van verschillende kinderen had 'gestreeld met zijn handen en mond'. Toch verdween de zaak in de doofpot.

Minstens vijf slachtoffers

De plaatselijke bisschop zond de Limburger naar een andere post, maar bleef hem de hand boven het hoofd houden. Het was uiteindelijk priester Norbert Bethune die ervoor zorgde dat het dossier via de commissie-Adriaenssens bij het gerecht terechtkwam. 'Er zijn minstens vijf getuigenissen van slachtoffers', zegt Bethune. 'Allemaal geloofwaardige verhalen. Maar er moeten veel meer gevallen geweest zijn. Met de steun van de Chileense kerk kon Alfons G.
immers altijd aan het werk blijven in de buurt van kinderen.'

De zus en schoonbroer van G. werden terug naar België gestuurd. Ze werden kop van jut in hun familie, omdat ze Alfons G. beschuldigd hadden. 'Alfons had de hele familie tegen hen opgezet. Tot op vandaag spreekt niemand tegen hen. Dat koppel verdient eerherstel. Alfons had de levens van die kinderen al kapot gemaakt en nu deed hij hetzelfde met zijn zus', vertelt een kennis van het koppel.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat is er gebeurd met deze priester? Is hij eindelijk in het gevangenis?