zaterdag, april 07, 2012

In een monsterdossier over pedofilie hebben politiediensten in het hele land foto's gekregen van zeker vijf jongens die misbruikt werden door een psychiatrische verpleger uit Asse. De politie is vrij zeker dat het om Belgische kinderen gaat. De man maakte ook slachtoffers in Brazilië en Polen.

 Het misbruik van de Belg Marc V. in Brazilië haalde ook daar de media, al zijn de onlinesporen schaars. V. werd opgepakt in Soure, een kustplaats nabij de regionale hoofdstad Belém aan de monding van de Amazonerivier in de deelstaat Pará. 
"De Belg V., die zich uitgaf voor een toerist, werd in 2006 gearresteerd op beschuldiging van het betalen van tieners om pornografische afbeeldingen te maken", zo refereerde een lokale krant aan de zaak in 2008, toen een andere buitenlander er voor gelijkaardige feiten werd opgepakt.

Buitenlandse pedofielen zakken af naar Belém, met zijn 2 miljoen inwoners een uitgestrekte metropool, omdat er door sociale ellende talrijke kwetsbare kinderen en jongeren leven. Ook profiteren ze van het falende rechtssysteem. De justitie in de deelstaat Parálag lange tijd onder vuur omdat ze nauwelijks optrad tegen kindermisbruik.

Van de 1.300 gedocumenteerde strafdossiers in 2009 werden slechts elf mensen veroordeeld. Een parlementaire onderzoekscommissie pedofilie (CPI) achterhaalde in hetzelfde jaar dat slechts 4 procent daders werd vervolgd. Het CPI stelde ook vast dat sommige dossiers verdwenen omdat lokale politici of ondernemers dader waren. De beruchtste zaak is die van Luis Seffer, een afgevaardigde van het regionaal parlement. Hij misbruikte jarenlang een elfjarig meisje, terwijl ze in zijn huis werkte.

Het CPI was vooral geschokt dat pedofilie in de deelstaat epidemische vormen aannam. "We begonnen met 140 zaken en vonden er nog eens 27.000. Een verontrustend aantal", getuigde Arnaldo Jordy, adjunct-rapporteur van de commissie.

Veelal ging het om intrafamiliaal misbruik. Maar sommige kinderen worden ook in de prostitutie gedwongen, ten behoeve van buitenlandse klanten. Het sekstoerisme aan de nabijgelegen kusten nam volgens kinderrechtenorganisaties de voorbije jaren een hoge vlucht. De noordelijke kustgemeente Salinópolis is volgens het CPI notoir voor zijn kinderprostitutie. Dikwijls worden slachtoffers ook drugs toegediend.

De gespecialiseerde medische instelling Programa de Proteção às Vítimas de Abuso Sexual (Pro Paz) in Belém behandelde sinds zijn opening in 2004 al meer dan vijfduizend ernstig misbruikte kinderen en jongeren. De leeftijd van hun patiënten varieert van peuters zo jong als vier tot oudere tieners. Sommigen hebben chirurgische ingrepen nodig om te herstellen van extreem fysiek geweld. Allen zijn blijvend psychisch getraumatiseerd. De jongste slachtoffers durven dikwijls pas na psychologische begeleiding aangeven wat er met hen gebeurde.

De slachtoffers komen niet alleen uit de grootstad Belém, maar ook uit omliggende, armere rurale, districten zoals Abaetetuba, Barcarena of Soure, waar V. zijn kwetsbare slachtoffers zocht.

Senator Magno Malta, de voorzitter van de CPI, waarschuwde tijdens de zittingen dat "Brazilië meer pedofielen heeft dan drugsgebruikers". Hij hekelde ook de commercialisering van misbruik door pedofielen die beelden van hun misbruik verspreiden via het internet. "Ons land is 's werelds grootste consument van virtuele pedofilie", zei hij. "Die markt haalt hier een omzet van 3 miljard dollar." Wereldwijd bedraagt die markt volgens het CPI maar liefst meer dan 20 miljard dollar.

Malta haalde niet alleen uit naar de traagwerkende justitie, maar riep de Brazilianen ook op tot burgerzin. "De eerstelijnshulp is altijd de familie." Volgens Pro Paz loopt het echter daar al verkeerd. Hoewel de CPI becijferde dat acht op de tien slachtoffers misbruikt worden binnen hun families blijven veel klachten uit. In de sterk patriarchale maatschappij zijn zowel slachtoffers als hun moeders bang om hun echtgenoot, broer of vader aan te geven als misbruiker uit vrees alles te verliezen. Volgens Pro Paz foltert een pedofiel niet alleen een kind, maar ook de rest van het gezin.

Geen opmerkingen: