dinsdag, april 03, 2012

Brief van de Bisschoppenconferentie en de KNR aan de Minister van Veiligheid en Justitie, d.d. 2 april 2012.

 3-4-1212
bron
UTRECHT / 'S-HERTOGENBOSCH - De Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) hebben een gezamenlijke brief geschreven aan minister Opstelten, de Minister van Veiligheid en Justitie. De brief is ondertekend door kardinaal Eijk, voorzitter van de Bisschoppenconferentie, en broeder Van Dam, voorzitter van de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR). De brief is een antwoord op een brief van de minister, waarin deze om nadere informatie vraagt met het oog op het gesprek in de Tweede Kamer over het rapport van de Onderzoekscommissie (‘Commissie Deetman’).

Contacten met slachtoffers en voorzieningen
“Wij zijn en blijven vastbesloten om naast erkenning van het leed te zorgen voor genoegdoening, compensatie, hulp en nazorg. Dit komt tot uitdrukking in persoonlijke contacten met slachtoffers en vertegenwoordigende organisaties van slachtoffers en in allerlei voorzieningen die wij inzetten,” schrijven de voorzitters van de Bisschoppenconferentie en de KNR.

Verantwoordelijkheid
“Wat slachtoffers is overkomen en aangedaan kan helaas niet meer ongedaan worden gemaakt, maar wij zijn ons ten volle bewust van onze verantwoordelijkheid om het aangedane leed te erkennen, genoegdoening te bieden en hulp te laten verlenen. Wij voeren de aanbevelingen van de commissie van onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk verder uit. Dit doen wij in goed onderling overleg met vertegenwoordigers van de slachtoffers.”

Jaarlijks verslag
De brief gaat in op onder meer de monitoring van de uitvoering van de aanbevelingen van de Commissie Deetman. Deze wordt geïntensiveerd. Zowel het Meldpunt Misbruik RKK (het bestuur van de Stichting Beheer en Toezicht) als de Bisschoppenconferentie en de KNR zullen jaarlijks verslag uitbrengen van de stand van zaken betreffende de voortgang van de implementatie van de aanbevelingen van de Onderzoekscommissie.

Contactgroep
Daarnaast informeert de brief over actuele ontwikkelingen met betrekking tot de implementatie van de aanbevelingen van de Onderzoekscommissie. Een van die aanbevelingen is om nauw contact te onderhouden met de slachtoffers. Hiertoe is de Contactgroep inzake seksueel misbruik opgericht, onder voorzitterschap van mgr. dr. J.H.J. van den Hende, de bisschop van Rotterdam. De Contactgroep werd in januari 2012 ingesteld en behartigt als gezamenlijk initiatief van de KNR en de Bisschoppenconferentie het contact vanuit de Kerk met individuele slachtoffers en slachtoffergroepen.

De Contactgroep werkt aanvullend op gesprekken van bisschoppen en hogere oversten met slachtoffers en slachtoffergroepen en kan worden gezien als een vangnet voor slachtoffers en slachtoffergroepen als stagnatie optreedt in processen van erkenning en herstel. Op 1 maart sprak de contactgroep met KLOKK. Op 5 april is een tweede gesprek voorzien.

Geen beroep op verjaring via de klachtenprocedure van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK
De brief van de Bisschoppenconferentie en de KNR sluit af met een passage over verjaring: “Op 8 november 2011 stemden de Bisschoppenconferentie en de KNR in met de door de commissie Lindenbergh voorgestelde compensatieregeling, waarin deze een aanbeveling deed inzake verjaring. De Bisschoppenconferentie en de KNR doen geen beroep op verjaring als slachtoffers van seksueel misbruik door vertegenwoordigers van de Kerk zich melden bij het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK en ook niet als zij aanspraak maken op de compensatieregeling die de Bisschoppenconferentie en de KNR in het leven hebben geroepen. Dit betekent een lagere bewijslast voor slachtoffers en een zo goed mogelijke afwikkeling van het traject om te komen tot erkenning, genoegdoening, hulp en compensatie. Hier komt bij dat de Bisschoppenconferentie en de KNR klagers ook in de gelegenheid stellen klachten tegen intussen reeds overleden aangeklaagden aanhangig te maken.”

Geen beroep op verjaring via ‘verklaring van recht’ van de rechter
“Slachtoffers die niet de route via het Meldpunt wensen te gaan naar de klachtencommissie, kunnen door de rechter de klacht laten onderzoeken en van de rechter een ‘verklaring van recht’ verkrijgen en deze rechtstreeks overleggen aan de compensatiecommissie,” aldus de schrijvers van de brief.

Civiele procedures en de mogelijkheid van verjaring
Slachtoffers kunnen evenwel afzien van de route die de Rooms-Katholieke Kerk biedt via het Meldpunt en de compensatiecommissie en kiezen voor een civiele procedure met als doel een schadevergoeding. Overeenkomstig de wettelijke richtlijnen die daarvoor gelden kan dan door de Rooms-Katholieke Kerk een beroep op verjaring worden gedaan.

“Voor zover wij hebben kunnen nagaan is in één geval een beroep op verjaring aan de orde geweest. Deze kwestie is nog onder de rechter, maar zowel het slachtoffer als de gedaagde partij hebben aangegeven alsnog deze kwestie in der minne te willen schikken. Wij zullen hieraan in het belang van het slachtoffer alle medewerking verlenen,” aldus de voorzitters van de Bisschoppenconferentie en de KNR.

Geen opmerkingen: