dinsdag, januari 13, 2009

Forgive us father, for you have sinned.Apostolische Penitentiarie, kopieerpapier en Roger Haigt

Hilversum (Van onze redactie) 13 januari 2009 - Biechten is uit en niet alleen in het Westen. Wereldwijd raakt het sacrament van boete en verzoening steeds meer in onbruik. Maar het geweten laat zich niet uitschakelen, zegt het Vaticaan.

Priester als obstakel

Om vergeving te verkrijgen is het niet nodig om je zonden te belijden ten overstaan van een biechtvader, vindt 30 procent van de gelovigen. Een tiende van de katholieken vindt de bemiddeling van een priester zelfs een ‘obstakel in het gesprek met God’. Dat zegt mgr. Gianfranco Girotti, tweede man van de pauselijke Apostolische Penitentiarie vandaag in het Italiaanse dagblad La Stampa.

Over je zonden praten
Een vijfde van de gelovigen kan zich er niet toe zetten met een ander persoon over de eigen zonden te spreken, blijkt uit tien jaar oude cijfers van het Vaticaan. En sinds 1998 is de populariteit van de biecht alleen maar afgenomen, zegt het Girotti.

Collega’s pesten
Meest beleden vergrijpen zijn sociale zonden, variërend van belastingontduiking en het pesten van collega’s tot diefstal. Dat die zonden ondanks de ‘biechtcrisis’ nog altijd veel beleden worden, toont dat het geweten van katholieken onverminderd blijft knagen, zegt Girotti. En ook al neemt de kennis over en de bekendheid met het boetesacrament af, zondaars houden toch de drang hun vergrijpen bij een priester op te biechten.

Kopieerpapier stelen
Girotti geeft in de krant ook aan wat een passende penitentie is voor wie belasting ontduikt of op het werk een pak kopieerpapier achteroverdrukt. Die door de priester opgelegde boetedoening moet in ieder geval het nadeel opheffen van de bestolen persoon of maatschappij, zoals de catechismus leert. Maar dan wel op een manier dat de dader niet kenbaar wordt.
.........
SchuldgevoelIs de biechtvader een soort ‘psycholoog van de ziel’? Nee, zegt Girotti. “De psychologie neigt ernaar te rechtvaardigen en verzachtende omstandigheden te zoeken, maar het schuldgevoel blijft.” De biechtvader heeft daarentegen de macht om namens God de zonden te vergeven, zodat iemand zich niet langer schuldig hoeft te voelen.
...
Penitentiarie
De Apostolische Penitentiarie houdt vandaag en morgen in het Vaticaan een symposium over het sacrament van boete en verzoening. De Apostolische Penitentiarie wordt ook wel eens het dicasterium van de barmhartigheid genoemd. Zij treedt op in naam van de pauselijke sleutelmacht.


O, enne uh, voor alle duidelijkeid:
de Amerikaanse jezuïet Roger Haight heeft géén algemeen onderwijsverbod gekregen omdat hij zich aan kinderen of jongeren vergreep.
Hij vergreep zich aan Gods zoon.

Jesus: Symbol of God, bevat volgens de Congregatie voor de Geloofsleer "ernstige doctrinaire dwalingen tegen het goddelijke en katholieke geloof van de Kerk". De notificatie is ondertekend door kardinaal Ratzinger en aartsbisschop Amato, respectievelijk prefect en secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer, het pauselijk bureau dat in 1542 werd opgericht onder de naam Heilige Congregatie van de Universele Inquisitie.

Adolfo Nicolás Pachón SJ weigerde ieder commentaar op vragen over ter beschikking gestelde pakken kopieerpapier en opgedoken collegedictaten.



Theologisch vraagje en het geheim van Fatima:

Pastoor André Caldelas (RKP) Forum: Actuele zaken. Geplaatst
op 12/1 '09 0:27u. Onderwerp: Fatimafilm
Op Youtube is de (Engelstalige) film over de verschijningen van Onze
Lieve Vrouw te Fatima te zien. Een prachtige film! deel 1 ... (tm 12)


Forum: Actuele zaken. Geplaatst op 12/1 '09 0:36u. Onderwerp: Fatimafilm
Begint meteen al goed...Na 14 seconden verschijnt op je beeldscherm:
« The unauthorized reproduction or distribution of this copyrighted
work is illegal. Criminal copyright infringement, including infringement
without monetary gain, is investigated by the FBI and is punishable by up to
5 years in federal prison and a fine of $250,000. »

Mag je er dan met een gerust hart naar kijken, pastoor? En blijft je hart
dan net zo onbevlekt als daarvoor?

Pastoor André Caldelas (RKP) Forum: Actuele zaken. Geplaatst
op 12/1 '09 2:25u. Onderwerp:
Fatimafilm

Wat een heerlijk domme reactie!


Forum: Actuelezaken. Geplaatst op 12/1 '09 15:43u. Onderwerp: Fatimafilm
...
Bedankt pastoor om deze film onder de aandacht te brengen. Ik heb ervan genoten. Waar echte godsvrucht niet toe kan leiden.

Geen opmerkingen: