maandag, januari 12, 2009

Belgie: sorry

Vijf jaar celstraf tegen priester geëist
Bisschop Bonny betuigt medeleven met slachtoffers pastoor Nieuwmoer
Geplaatst door Theo Borgermans op vrijdag 9 januari 2009 om 14:30u

ANTWERPEN (RKnieuws.net) - Naar aanleiding van het verschijnen van priester Bruno Vos uit Nieuwmoer (Kalmthout) voor de rechtbank wegens kindermisbruik wenst mgr. Bonny, bisschop van Antwerpen, op de allereerste plaats zijn diep medeleven te betuigen met de slachtoffers. Dat heeft de persdienst van het bisdom Antwerpen vandaag medegedeeld.

De bisschop onderschrijft voluit dat ieder kind recht heeft op fysieke, psychische, seksuele en spirituele integriteit. Seksueel misbruik schendt deze integriteit op al die gebieden en vormt daardoor een zware inbreuk op de waardigheid van de mens, aldus de bisschop.Mgr. Bonny hoopt dat de verdere rechtsgang voor de burgerlijke overheid volledige helderheid over deze zaak zal brengen.

In afwachting van de definitieve beëindiging van deze procedure en van de kerkrechterlijke strafprocedure die hierop zal volgen, blijft priester Vos geschorst in elk ambt of welke taak ook die hij vervulde in het bisdom Antwerpen. Bovendien worden de bevoegde diensten van de Apostolische Stoel te Rome op de hoogte gebracht in functie van de kerkrechterlijke strafprocedure en de beslissingen die hierbij genomen dienen te worden, aldus de bisschop.

Vijf jaar cel De openbare aanklager heeft vandaag vijf jaar celstraf tegen de priester geëist. De geestelijke bekende dat hij twee misdienaars herhaaldelijk heeft verkracht en dat hij een andere jongen heeft aangerand. De priester gaf ook toe dat hij kinderporno downloadde. (tb)

Geen opmerkingen: