woensdag, december 29, 2010

Cetri: "Misbruik van Houtart is ontoelaatbaar"

29/12/10, 13u29

Het seksueel misbruik van een minderjarige door kanunnik François Houtart is ontoelaatbaar en in tegenspraak met de waarden van het Centre Tricontinental (Centri). Dat heeft de directeur van de ngo, die in 1976 door Houtart werd opgericht, vandaag verklaard.

Acht jaar
De 85-jarige Houtart heeft Le Soir erkend dat hij in 1970 een van zijn neefjes had misbruikt. Het slachtoffer was toen acht jaar oud."Dat zijn ontoelaatbare feiten die vanzelfsprekend in tegenspraak zijn met de waarden van emancipatie en sociale rechtvaardigheid, die door onze organisatie worden uitgedragen", aldus Bernard Duterme.

Harde klap
Volgens de directeur werd het Cetri eind oktober op de hoogte gesteld. "Van zodra de feiten deels bevestigd werden door François Houtart, hebben we meteen zijn ontslag gevraagd", luidt het nog. De kanunnik was toen lid van de raad van bestuur van de organisatie.
"Het is een harde klap, maar het heeft geen weerslag op het doel van het Cetri, dat zijn relevantie behoudt. Het werk van het centrum wordt nog altijd erg geapprecieerd", vervolgt Duterme.Het Cetri is een ngo die bekendstaat voor haar werk op het vlak van ontwikkelingskwesties. (belga/ep)

Geen opmerkingen: