zondag, mei 02, 2010

Antwerpse bisschop Johan Bonny:Goede instrumenten voor screening ambtsdragers ontbreken


1 mei 2010

ANTWERPEN (RKnieuws.net) - “Alles wordt nu op een hoop gegooid: de gebeurtenissen in binnen- en buitenland, oude, minder oude en recente voorvallen, langdurig misbruik en eenmalige vergrijpen, misbruik van kinderen of van adolescenten, pedofilie en homoseksualiteit, misbruik of uitschuivers door omstandigheden. Het oplossen van problemen begint waar je de zaken uit elkaar haalt zodat een verschillende aanpak mogelijk wordt".

Dit zegt mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, in een gesprek met het christelijk weekblad Tertio.
"De Brugse bisschop beging zware feiten, maar wat met feiten uit de schemerzone? Vroeger kregen mensen gemakkelijk een tweede kans, maar het huidige klimaat maakt dat moeilijk. Nu moet je mensen beter laten begeleiden of uit voorzorgsmaatregelen op non-actief zetten. Hoe kun je een coherente en gedifferentieerde aanpak ontwikkelen? Wie kan de kerkelijke verantwoordelijken daarin bijstaan?”, aldus mgr. Johan Bonny.

“Ondertussen hebben we wel de commissie die ons helpt met feiten uit het verleden, maar wat ons nog ontbreekt zijn goede instrumenten voor de screening van ambtsdragers en voor het uitsluiten van recidive. Pas als die er zijn, kunnen we mensen na hun straf en met therapie een tweede kans geven”, zegt bisschop Bonny.

De Antwerpse bisschop wijst er ook op dat we seksueel misbruik van minderjarigen lange tijd onderschat hebben, zowel in de kerk als in de brede samenleving. “Zoals ik nu hoor, bestond tot in de jaren 1980 nauwelijks wetenschappelijk onderzoek over pedofilie. Het gerecht, de psychologen en de seksuologen hadden er amper aandacht voor, tenzij er slagen en verwondingen bijkwamen. Dat verklaart ook waarom slachtoffers niet naar buiten kwamen met hun verhaal. Ze werden toch niet ernstig genomen. Daarom komen nu nog zovele oude verhalen naar boven. Pas recentelijk beseffen we welk verwoestend effect seksueel misbruik heeft op de psychologische ontwikkeling van het slachtoffer. Nu pas wordt echt gekeken naar pedofilie met de ogen van het slachtoffer. Al vergoelijkt dat op geen enkele manier wat er vroeger gebeurd is”, aldus de Antwerpse bisschop.

Geen opmerkingen: