dinsdag, mei 04, 2010

Kritische katholiek voorzitter Marienburg: Rome moet vermolmde bestuursstructuur herzien

Trouw
4 mei 2010
Erik Jurgens, voorzitter van Mariënburg, vereniging van kritisch katholieken



Dat het bestuur van de katholieke kerk een golf van kritiek over zich heen krijgt dankt het aan het eigen autoritaire gedrag.

We spreken hier over een ernstig maatschappelijk probleem, helaas ook in onze tijd.
Kindermishandeling en –misbruik vindt grotendeels binnen gezinnen plaats. Waarom dan deze golf van berichten over de katholieke kerk, soms over decennia geleden, te beginnen in de VS rond 1990 al, daarna in Ierland, vervolgens Duitsland en Nederland, enzovoort? En vanwaar de buitenproportionele media-aandacht daarvoor? En hoe komt het dat het in Nederland begon met onderzoek door journalisten in NRC Handelsblad, en niet in katholieke kring zelf? Het lijkt alsof het verzet tegen de feodale structuur van die kerk nu pas echt losbreekt.
Waarom nu pas? Het begon al tijdens het Vaticaans Concilie (1962), maar werd vervolgens weer krachtig door paus-en-curie de kop ingedrukt – in Nederland reden voor het ontstaan van Mariënburg, vereniging van kritisch katholieken, in 1983. Hoop dat het met de nieuwe paus in 2005 anders zou worden bleek ongegrond. Paus, curie, door hen benoemde bisschoppen, zij behielden hun autoritaire macht, zonder verantwoording af te leggen aan de gelovigen waarover die macht wordt uitgeoefend.

Er ontstond, bijvoorbeeld, niet een soort van overleg van de Nederlandse bisschoppen met Mariënburg, of met de inmiddels verdwenen, Acht Mei Beweging. Laat staan dat er regelmatig een pastoraal concilie in Nederland plaatsvond (de laatste vond een halve eeuw geleden plaats). Waarom zou je overleggen, lijkt bij de kerkleiding de gedachte, als je de waarheid in pacht hebt? Dat is ook de reden dat slachtoffers van misbruik binnen katholieke instellingen geen gehoor vonden, hen het zwijgen werd opgelegd. En de daders niet werden aangegeven bij justitie. Verantwoording afleggen hoeft immers niet.

...
Opeens worden de slachtoffers toch mondig, bemoedigd door de openbaarheid. Zij dwingen de instelling af van een Commissie-Deetman, een ongehoorde stap. De publieke opinie, de katholieke incluis, keurt dat goed. Bisschoppen in Duitsland en België treden af, of omdat zij meewerkten aan de doofpot, of omdat zij zelf dader waren. Daders onder priesters en broeders, voor zover nog in leven, trekken ook gevolgen. Het Vaticaan belooft inmiddels, opheffing van de doofpot, en schrijft aangifte bij justitie voor.


Ik kan niet verklaren waarom de bestaande kwaadheid in katholieke kring nu tot uitbarsting komt. Kerkverlating vond al jaren plaats. Onverschilligen gingen gewoon niet meer naar de kerk. Nieuwe aanwas was schaars. Zij die gefrustreerd waren door het gebrek aan gehoor, waren al weg. Zij die de nestgeur nog niet kwijt wilden, die toch nog hart hadden voor hun kerk, bonsden tevergeefs op de kerkdeuren en vroegen om hervormingen. Maar nu, een halve eeuw nadat we in onze samenleving openheid hadden afgedwongen, moet de kerkleiding er ook aan geloven.
Misschien geeft de doorslag het verwoestende beeld van een kerkleiding die aan anderen zedelijke normen oplegt (van verbod van condooms, van abortus en euthanasie tot dat van homoseksualiteit en ongehuwd samenwonen), en zich er niet naar gedraagt. Het beeld is niet van liefdevolle, pastorale navolging van Christus, maar van harde gezagsuitoefening. Daartegen komt nu ook het kerkvolk in opstand, gesteund door een publieke opinie in Europa. Die vroeg zich al langer af waarom katholieken dit allemaal pikten.

Is er hoop op vernieuwing, of geldt nog altijd de Vaticaanse banvloek over ’de moderniteit’? Geloof, hoop en liefde: deze drie, schreef Paulus.
Hoop dan maar.

Persoonlijk geef ik toch de voorkeur aan de pointed fingers, hats and heads van het republikeins genotschap , de tranen van de Dr. en aan Janis.

Dr. Henry Says: April 30, 2010
It used to be this way: “Roma locuta, causa finita” . Now it is “Causa locuta, Roma finita”. Let’s build a bigger Vatican palace and get the new C.E.O. to clean house globally.
Give him a red Mercedez just like the one Hans Kung used to drive during Vatican
11. It will, however have to be a very bullet proof machine. A really ‘with it’
pope might prefer a Formula 1 Ferrari….Ferrari Red, so that he can flee the
Vatican at high speed. Yet its color will match that of all his cardinals’
robes. To clean house globally he will need a squadron of F-16’s with all the
fighter pilots being cardinals. This however will be a new kind of structural
fundamentalism. The F-16’s will need to be red. This will capture the world’s
imagination. Sinead O’Connor can entertain cafeteria Catholics and recovering
Catholics in a basilica playing a red guitar.When the German armies invaded Rome
they wanted Martin Luther to be pope. They stabled their horses in the Sistine
chapel and the Catholic pope prevailed. Hans Kung has accurately pointed out
that the Catholic church is in its worst crisis since the reformation.” Pope
Benedict XV1 has made worse just about everything that is wrong with the Roman
Catholic Church” says Hans. “Ecclesia semper reformanda’. We all know that, but
what will the reformation be like? Suggestion…let Hans Kung and Joseph Ratzinger
take no book with them except the Bible. Go into the wilderness of Judea, and
draft a new constitution and code of canon law based on ly on New Testament
content. Make them stay in the desert fasting for forty days and forty nights
until they are in full agreement. Once they have done this they can make their
first decree, stating that from hereon all popes, bishops, cardinals and priests
will wear three piece business suits and join the Southern Baptist Convention.
The time to see some humor in the current mess has arrived. Viva Il Papa, Viva
Hans. And , guys, please, please get rid of those pointed hats. They suggest
that pointed heads are not far below.

Geen opmerkingen: