vrijdag, mei 21, 2010

BRUSSEL - Het verhaal van ex-diaken Marc V. illustreert nogmaals pijnlijk hoe makkelijk geestelijken in het verleden met kindermisbruik wegkwamen.
Ruim 25 jaar na de feiten wordt hij alsnog aangepakt.
Van onze redacteur

In hun pastorale brief gaven de Belgische bisschoppen woensdag in duidelijke taal toe dat de kerk het misbruik van minderjarigen tientallen jaren lang 'onzorgvuldig heeft behandeld'. Het verhaal van Marc V., van wie gisteren bekendraakte dat hij opstapt als diaken, toont wat dat in de praktijk kan betekenen.



Een reconstructie.
15 april jongstleden, in volle paasvakantie.
Van het schandaal rond Roger Vangheluwe is nog geen sprake. Het Eén-programma Koppen brengt een reportage over misbruik in de kerk. Eén van de geïnterviewden vertelt het verhaal van zijn broer. Als kind was hij op het internaat misbruikt door een godsdientsleraar. In 1985 wordt die daarvoor aangehouden.


Een jaar later acht de rechter de feiten bewezen en wordt de leraar schuldig bevonden aan 'aanranding van de eerbaarheid'. Maar zijn advocaat slaagt erin de gunst van de opschorting te bedingen. Daardoor behoudt de man zijn blanco strafblad en kan hij blijven lesgeven.De jongen kan de feiten niet plaatsen. Hij begint zichzelf te verminken, pendelt zeven jaar lang tussen thuis en de psychiatrie, onderneemt meerdere zelfmoordpogingen. In 1991, hij is dan 21, stapt hij uit het leven.

Vier jaar later.

De nabestaanden lezen in de krant dat de leraar in kwestie tot diaken is gewijd ergens in West-Vlaanderen. De moeder van de jongen had die wijding proberen te verhinderen, maar bisschop Vangheluwe zou haar geadviseerd hebben 'te vergeten en vergeven'.


19 april jongstleden, de maandag na de paasvakantie.
Marc V. trekt, zoals elke maandag sinds zijn indiensttreding eind de jaren 1980, naar een Buso-school in de buurt van Kortrijk. Hij geeft er 'geïntegreerde algemene en sociale vorming' aan mentaal en fysiek gehandicapte kinderen. Hij zal er de hele week voor de klas staan.

Vrijdag 23 april. De Brugse bisschop Roger Vangheluwe geeft toe dat hij jarenlang een minderjarige neef heeft misbruikt en neemt ontslag.

'De maandag daarna heeft Marc V. gebeld dat hij ziek was', zegt de directrice van de Buso-school. 'Ik heb hem gezegd dat hij moest laten weten hoelang hij zou thuisblijven nadat de dokter was langsgeweest. Wat later heeft hij teruggebeld: hij zou wegblijven tot 16 mei.'
Maar zijn verleden werd mee opgerakeld in de storm rond de bisschop. De schok was groot in de school.

'Ik heb hem intussen gevraagd om thuis te blijven tot het einde van het schooljaar', aldus de directrice. 'Ik wil het hele dossier doornemen en kijken wat we kunnen doen. Het is uiteraard mijn plicht om op te komen voor de ouders, de kinderen en de leerkrachten.

Maar eerlijk gezegd: als hij hier morgen met opgeheven hoofd binnenwandelt, heb ik wettelijk gezien geen enkel middel om hem weg te sturen. Hij heeft een blanco strafblad. Ik ben in het bezit van een bewijs van goed gedrag en zeden daterend van 2002.' V. is ook vastbenoemd. En tijdens zijn ziekteverlof wordt hij gewoon doorbetaald.

De directrice benadrukt dat er op school nooit een klacht gekomen is. 'Hij was altijd heel voorzichtig. Als leerlingen lichamelijke verzorging nodig hadden, liet hij dat altijd over aan de kinderverzorgers.

'Gisteren raakte ook bekend dat Marc V. vorige week zijn ontslag indiende als diaken na overleg met kanunnik Koen Vanhoutte, die het bisdom Brugge leidt in afwachting van een vervanger van Roger Vangheluwe. 'En er is geen enkele intentie om die man in de toekomst nog een pastorale taak te geven', zegt Peter Rossel, de woordvoerder van het bisdom.

Jan Desloover

Geen opmerkingen: