dinsdag, december 04, 2012

Operatie Kelk, Hersens in een bokaal en Tijsje Wijs, zonder zijn vriendelijke groeten




 Voor de goede orde en bij ontstentenis van pers dit verslag van het controle KIB verdwijning 445 pv's

 Bericht 04/12/2012 - Verslag controle KIB verdwijningen 445 pv’s uit dossier "operatie kelk"


 
De KIB van Brussel heeft beslist om de zitting mbt de verdwijning van 445 pv's te verdagen tot 11/12/2012 om 9h. Na een korte toelichting van het openbaar ministerie (Mevr. Pellens) over de reden van het samenroepen van de KIB en na een korte beraadslaging door het Hof, wordt ingegaan op de vraag van advocaat Van Steenbrugge om te kunnen concluderen over de samenstelling van het hof. Volgens hem dient dit controle-KIB, zoals voor het 4de KIB, in een andere samenstelling dan de vorige 3 die zich over ‘operatie kelk’ gebogen hebben zich uit te spreken.  Het aanwezige hof is volgens hem (in meerderheid) samengesteld uit rechters die ook zetelden in het eerste KIB (augustus 2010) dat tot de nietigheid van alle inbeslagnames en dossiers besliste na hiertoe door het openbaar ministerie gevorderd te zijn en na een klacht met burgerlijke partijstelling van Jan Hertogen tav de inbeslagnames, ondermeer van zijn dossier en alle andere meldingen bij de commissie Adriaenssens.
 
Zowel het openbaar ministerie als Jan Hertogen drongen aan op een dringende behandeling, Mevr. Pellens omwillle van het belang zo vlug mogelijkheid duidelijkheid te kunnen verkrijgen over de verdwijningen, Hertogen omwille van het belang voor de slachtoffers om te weten waar de originele dossiers zich nu bevinden of wat er mee gebeurd is.
 
In haar inleiding wees het openbaar ministerie dat zij duidelijkheid wenste over de verdwijning van 445 pv’s, ook al was het oorspronkelijke dossier intussen terug volledig op basis van kopies van de verdwenen stukken, anderzijds moesten diegenen wiens naam werden genoemd in de gelegenheid gesteld om duidelijkheid te bieden over hun eventueel aandeel in de verdwijning of de vaststelling ervann gezien ook hun niemand publiek waren vernoemd.
 
Noot: het openbaar ministerie heeft zelf de onderzoeksrechters, de oude en de huidige, alsmede hun griffiers (en elkeen kent deze namen) voor de zitting van een eerste controle-KIB op 30/10/2012 uitgenodigd, en dit nog voor deze namen in de pers werden genoemd als zijnde diegenen die hierover duidelijkheid konden verschaffen.
 
Mevr. Pellens stelde ook dat in eerste instantie het 4de KIB de zaak van de verdwijningen mee zou opnemen maar dat na beraad beslist werd om deze zaken te scheiden of gescheiden te houden, enerzijds de 4de KIB die zich diende uit te spreken over het gebruik van de dossiers uit de nietig verklaarde inbeslagnames bij Danneels en het Aartsbisdom, binnen de perken zoals bepaald door Cassatie, anderzijds een controle-KIB dat geen rechtstreeks verband houdt met de beslissing waarover het 4de KIB zich moet uitspreken, hetgeen trouwens op 18 december zal gebeuren.

Van Steenbrugge en Meese brachten daartegen in dat het juist een argument is van de tegenpartij (Daneels/Aartsbisddom) om de verdwijningen aan te grijpen om de in beslag genomen dossiers Aartsbisdom/ Danneels niet ter beschikking te stellen voor het verder onderzoek. Gezien deze impact is volgens hen de beslissing van cassatie om met een ‘anders samengestelde kamer’ (dan de 3 voorgaande KIB’s) ook van toepassing op het KIB dat zich over de verdwijningen moet uitspreken.

Maar er kunnen niet oneindig anders samengestelde KIB worden bijeengetrommeld in Brussel, hun aantal is beperkt, zo probeerde mevr. Pellens nog. Het Hof trok zich daarna even in beraad terug om uiteindelijk tot een verdaging te beslissing, waarbij elke partij z’n conclusies en tegenconclusies kan neerleggen.

De slachtoffers wiens pv verdwenen is en dat zich ‘ergens’ bevindt moeten dus nog een week geduld oefenen om uit de monde van de vorige en de huidige onderzoeksrechter en hun griffiers te vernemen wat er aan de hand geweest is en wie de dossiers het laatst ter hand genomen heeft voor ze verdwenen.
De voorzitter van het Hof drong er op aan de onderzoeksrechters toch hun verhaal te laten doen, gezien hun agenda en zij dus ook de volgende keer moesten terugkomen. Hierdoor is duidelijk dat het zijn bedoeling is om de onderzoeksrechters en hun griffiers te horen in aanwezigheid van alle partijen.

Afspraak dus voor het KIB-verdwijningen pv’s op dinsdag 11 december om 9h, allicht in zaal 0.25.

Jan Hertogen,

Geen opmerkingen: