dinsdag, december 18, 2012

De “kelk van de schande” gerechtelijke actie met een totaal misprijzen voor de slachtoffers van seksueel misbruik, volledig leeggedronken: In beslag genomen stukken Aartsbisdom en Danneels uit 'operatie kelk' verwijderd

Bericht 18/12/2012 -

 Alle inbeslagnames bij Aartsbisdom en Danneels zijn definitief uit het dossier 'operatie kelk' verwijderd bij beslissing van een 4de KIB (Kamer van Inbeschuldigingstelling) op 18/12/2012 te Brussel, zo meldt de griffie van het KIB in Brussel na hierover telefonisch te zijn bevraagd. Na de onwettig verklaring van de inbeslagnames bij de commissie Adriaenssens en de verwijdering ervan uit het dossier 'operatie kelk' zijn nu ook de onwettig in beslag genomen dossiers op het Aartsbisdom en bij Danneels definitief uit het dossier 'operatie kelk' verwijderd.

Juist omdat het 3de KIB geen voldoende motivering gegeven had voor de verwijdering uit het verder onderzoek werd cassatieberoep ingesteld door meester Van Steenbrugge. Het 4de KIB vindt nu wel voldoende motieven om de in beslag genomen 140 lopende meter dossiers bij het Aartsbisdom en Danneels uit het dossier te verwijderen. Dat hiermee ook de persoonlijke gegevens van slachtoffers, zoals het geval gewest is bij de commissie Adriaenssens, uit het dossier verwijderd worden, is een goede zaak.

Het is aan elk slachtoffers zelf om te oordelen of zijn dossier voor gerechtelijke opvolging beschikbaar diende gesteld aan derden. 


Dat is trouwens ook de huidige handelswijze van de 10 contactpunten van de kerk, de slachtoffers worden uitgenodigd melding aan het gerecht te doen en indien hij dit niet doet wordt enkel de naam van de dader(s) en de gepleegde feiten aan het gerecht doorgegeven. 

Niet zo bij de arbitragecommissie waar alle nieuwe feiten en alle nieuwe daders in het dossiers van de arbitragecommissie worden opgesloten en niet aan het gerecht overgemaakt. Misschien kan daar zich eens iemand zorgen om maken. Misschien een nieuwe saisine voor inbeslagname?

Het opzetten, uitvoeren en juridisch proberen geldig te verklaren van de inbeslagname van de 475  meldingen van slachtoffers bij de commissie Adriaenssens is na 8 weken met 'operatie kelk' uitgelopen op een volledige ramp, en dit door een parket, onderzoeksrechter federaal procureur en politie die zichzelf volledig overspeeld hebben. 


Dat hetzelfde parket nog eens 445 pv's schuldig verzuim uit haar bureau’s ziet verdwijnen is daarbij een onnuttig dieptepunt in wat de slachtoffers al allemaal hebben moeten verdragen. 

Wie zal instaan voor de (morele) schade die deze calamiteiten toegebracht hebben aan de slachtoffers. 
Kan zich daar misschien eens een advocaat mee bezighouden?
 
In tegenstelling tot het opnieuw bovenhalen van de batterijen om op de kerk te schieten, de rechtbank of rechters als tendentieus te betitelen, hierin nogal eens eenzijdig gesteund door politiek en media, zou het gepast zijn om de wettelijke en rechtelijke feitelijkheid onder ogen te zien en zich bij de slachtoffers bv te verontschuldigen en ook hier aan herstel te werken.
  
Van de initiêle actie 'operatie kelk' zelf schiet dus niets over, dwz de operatie die met de saisine van 21/06/2010 is begonnen, op 24/06/2012 werd uitgevoerd en met een 2de saisine op 25/06/2010 over schuldig verzuim werd vervolledigd. Voorafgaand aan 'operatie kelk' is er wel de vrijwillige overdracht geweest van 69 dossiers door Rik Devillé op 18 mei 2010 aan de politie van Brussel, zonder toestemming van de slachtoffers, slechts 5 dossier hiervan zijn terug te vinden bij de dossiers Adriaenssens. Voorafgaand aan operatie kelk zijn er ook 33 dossiers Halsberghe die al op 23/06/2010 werden in beslag genomen, tegen de wil van Gofelieve Halsberge in trouwens, en waarvan er  ook maar 1 dossier terug te vinden is bij de dossiers Adriaenssens. Buiten deze stukken zijn er nog de meldingen van slachtoffers bij het plaatselijk of federaal parket na 24/06/2010 en de 30 huiszoekingen van onderzoeksrechter De Troy in januari 2012.

De “kelk van de schande” voor de gerechtelijke actie met een totaal misprijzen voor de slachtoffers van seksueel misbruik, is momenteel dus volledig leeggedronken.

Zien of de verdere behandeling van de verdwijning van 445 pv’s op 5 februari 2012 nog enig licht kan werpen op deze voor de gerechtelijke diensten uiterst kwalijke operatie van 24/06/2010.
 
Met vriendelijke groeten,

Jan Hertogen

Geen opmerkingen: