zaterdag, december 29, 2012

Excuus troostmeisjes op losse schroeven

 Trouw

Wouter van Cleef −29/12/12


De net aangetreden Japanse regering van premier Shinzo Abe wil een excuus uit 1993 over gedwongen seksslavernij uit de Tweede Wereldoorlog mogelijk herzien. Dat blijkt uit uitlatingen van de kabinetssecretaris van de deze week aangetreden conservatieve regering, Yoshihide Suga.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verkrachtten Japanse militairen grote aantallen vrouwen in Japans bezet gebied in Azië. Vooral in Zuid-Korea en China, dat bezet is geweest door Japan, lopen de emoties nog steeds hoog op over de 'troostmeisjes', zoals de seksslavinnen die te werk werden gesteld in bordelen van het leger eufemistisch worden genoemd. De regeringen in Peking en Seoul bekritiseren Japan omdat zij vinden dat het land nooit ruimhartig compensatie voor het leed heeft geboden.

Na uitgebreid historisch onderzoek maakte de Japanse regering in 1993, 48 jaar na het einde van de oorlog, zijn excuses aan slachtoffers van seksueel geweld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toenmalig kabinetssecretaris Kono erkende namens de regering dat vrouwen inderdaad gedwongen waren tot seks door het Japanse leger en maakte 'oprechte excuses' aan de slachtoffers.

Niet gedwongen
Deze zogenaamde Kono-verklaring is nationalistische politici in Japan een doorn in het oog. Rechtse critici stellen onder meer dat vrouwen niet gedwongen werden tot seks met Japanse soldaten en dat er geen bewijs is voor stelselmatig misbruik.

Tijdens de lijsttrekkerscampagne van de conservatieve LDP speelde Abe in op dit nationalistische sentiment. Abe riep toen ook al op tot herziening van de Kono-verklaring. Daarop uitten buurlanden direct hun bezorgdheid over het gevaar van een meer nationalistische koers van Japan.

Tijdens een persconferentie donderdag wilde huidig kabinetssecretaris Suga een herziening van het bijna twintig jaar oude excuus niet uitsluiten. Suga stelde dat het 'wenselijk is dat wetenschappers en experts verder onderzoek doen'.

Geen opmerkingen: