maandag, juli 09, 2012

Rollatorkamp kersenbonbons bij de trappist

Slachtoffers van seksueel geweld doen zelden aangifte. GGD Amsterdam is gestart met een landelijk onderzoek naar de aangiftebereidheid van deze slachtoffers.

bron

Seksueel geweld komt vaak voor. Uit cijfers van het CBS blijkt dat jaarlijks 1,5 procent van de Nederlandse mannen en vrouwen van 15 jaar en ouder slachtoffer wordt van ongewenst seksueel contact. Naar schatting slechts vijf procent van alle delicten wordt aangegeven bij de politie. Om meer inzicht te krijgen in de redenen, om wel of niet aangifte te doen, start de GGD een landelijk (online) onderzoek onder mannen en vrouwen van 15 jaar en ouder.

De CBS cijfers laten verder zien dat drie procent van alle delicten gemeld zou zijn als dit anoniem had gekund. Op dit moment is onduidelijk waarom zo’n klein deel van deze slachtoffers aangifte doet bij de politie. Ook is onbekend onder welke omstandigheden slachtoffers wel tot aangifte overgaan.

Online onderzoek
Om meer inzicht te krijgen in de redenen, om wel of geen aangifte te doen bij de politie, zijn forensisch artsen van de GGD Amsterdam een (online) onderzoek begonnen onder vrouwen en mannen van 15 jaar en ouder. In dit onderzoek wordt gekeken naar het soort seksueel geweld, de veroorzaker, de reden om het wel of niet met de politie te bespreken of aangifte te doen, en de voorwaarden waaronder het slachtoffer misschien wel aangifte zou doen.


Via de website www.onderzoekseksueelgeweld.nl kunnen slachtoffers van seksueel geweld online en anoniem in circa tien minuten een vragenlijst invullen.

Nieuwe inzichten in hulpbehoeften

Dit onderzoek sluit aan op eerder onderzoek van de GGD naar geweldsslachtoffers. Daaruit bleek dat vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld dit vrijwel niet uit eigen beweging bespraken met hun huisarts. Daarnaast toonden de onderzoekers aan dat veel mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld behoefte hebben aan hulp, maar geen aangifte doen bij de politie uit schaamtegevoel en angst voor onbegrip.


Het huidige onderzoek naar de aangiftebereidheid zal nieuwe inzichten bieden in de hulpbehoeften.

Geen opmerkingen: