maandag, januari 30, 2012

Glanerbrug; Cie. Deetman en z'n keffertjes


ENSCHEDE - In het internaat St. Josef Gronau-Glanerbrug zijn jongeren in de jaren vijftig en zestig seksueel misbruikt door paters redemptoristen. Het jongensinternaat, dat in 1967 gesloten werd, was een vooropleiding voor het Collegium Josefinum in Bonn, waaraan ook een internaat verbonden was.

De paters redemptoristen woonden destijds in het klooster in Glanerbrug, dat vlakbij de grens met Duitsland lag.

Externe deskundige

Het seksueel misbruik blijkt uit een rapport van de president van de kantonrechtbank van Leverkusen, Hermann-Josef Merzbach, dat onlangs is gepubliceerd. Merzbach onderzoekt als externe deskundige sinds 2003 in opdracht van de (religieuze) orde van de paters redemptoristen het seksueel misbruik van minderjarigen. Zijn rapport betreft de Keulse provincie van de orde, die in 2005 fuseerde met de Nederlandse, Vlaamse en Zwitserse provincie.

In beide jongensinternaten, in Glanerbrug en in Bonn, hebben zich in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw ernstige gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen voorgedaan. In totaal 28 slachtoffers die op de internaten hebben gezeten hebben zich gemeld.

Systematisch

Volgens het rapport van rechtbankpresident Merzbach misbruikte pater Willibald D. systematisch kinderen en jongeren. D. was eerst leraar en later directeur van de school en het internaat in Glanerbrug. De pater is reeds overleden.

Dat de inmiddels ook overleden pater Franz S. zich in Glanerbrug aan minderjarigen heeft vergrepen is niet bekend. S. werd echter vanwege verkrachtingen in het internaat in Bonn naar Glanerbrug overgeplaatst.

'Waarheid onder ogen'

„Voor ons als redemptoristen zijn de verhalen van de slachtoffers beschamend”, zegt pater Johannes Römelt, de provinciaal van de orde. „We willen echter heel bewust deze waarheid over de donkere kant van de geschiedenis van onze gemeenschap onder ogen zien.”


----- Original Message -----
From: mij
To: info@commissiedeetman.nl
Cc: secretariaat@hulpenrecht.nl
Sent: Wednesday, December 08, 2010 2:24 AM
Subject: FYI


Geachte Heer Deetman, Dames en ook Heren

Hierbij ter uwer informatie een oproep vanuit Duitsland.
Ik nam aan dat tbv Uw inzicht zowel als werkzaamheden U hierin ook geinteresseerd kon zijn.

Hartelijke groet

CC onder mijn netnaam Crispina naar o.m. mannenhulpverlening en
hermann-josef.merzbach@ag-leverkusen.nrw.de.


Wer war zwischen 1954 und 1964 im Internat der Redemptoristen in Glanerbrug/Niederlande?
--------------------------------------------------------------------------------

Wer war zwischen 1954 und 1964 im Internat der Redemptoristen in Glanerbrug/Niederlande?

Dieses Internat war ein Zubringer-Juvenat für

Geen opmerkingen: