maandag, juli 19, 2010

Handleiding Bouw Echoput

Onderschat nooit het vermogen
van de intelligentia tot collaboratie
En laat in hemelsnaam niemand beweren: wir haben es nicht gewusst.

"In nieuwe richtlijnen wordt een hardere aanpak van kindermisbruik in het vooruitzicht gesteld. Geestelijken die zich daaraan bezondigen, begaan een ‘ernstig misdrijf’ en moeten uit het ambt worden gezet. Seksueel misbruik blijft voortaan twintig jaar strafbaar. So far so good – al ontbreekt nog de nadrukkelijke bepaling dat misbruik moet worden gemeld aan justitie."



Harteloze kerk
de Volkskrant, 19-07-2010 00:05
reageer 39 reacties

Het had het document moeten worden waarmee onomstotelijk zou worden aangetoond dat het Vaticaan zich ten volle bewust is van de diepe wonden die de pedofilieschandalen hebben geslagen en van de morele ontluistering die de katholieke kerk als gevolg daarvan ten deel is gevallen. Maar eens te meer blijkt: onderschat nooit het bijzondere vermogen van de huidige leiding van de kerk om zichzelf te kijk te stellen als een gezelschap dat gepreoccupeerd is met leerstellige zaken en het contact met de werkelijkheid kwijt is.
In nieuwe richtlijnen wordt een hardere aanpak van kindermisbruik in het vooruitzicht gesteld. Geestelijken die zich daaraan bezondigen, begaan een ‘ernstig misdrijf’ en moeten uit het ambt worden gezet. Seksueel misbruik blijft voortaan twintig jaar strafbaar. So far so good – al ontbreekt nog de nadrukkelijke bepaling dat misbruik moet worden gemeld aan justitie. Maar in één moeite door bestempelt het Vaticaan de wijding van vrouwen tot priester (of de poging daartoe) tot een zelfde flagrante overtreding van het kerkelijke recht, dat eveneens met ontzetting uit het ambt moet worden bestraft, terwijl de desbetreffende vrouwen kunnen worden geexcommuniceerd. Dat de kerk ten aanzien van de vervulling van het priesterambt wil vasthouden aan de traditionele leer, is een ding. Ook de anglicaanse kerk worstelt met de positie van de vrouw in de clericale orde, zij het dat de lat er al lager is gelegd: de vraag is hier of een vrouw bisschop kan worden.
Zou het Vaticaan het nee tegen de vrouwelijke priester zo amechtig accentueren om behoudende anglicanen te lokken? Dat zou de nieuwe richtlijnen alleen nog maar cynischer maken.
"Voor het Vaticaan van Joseph Ratzinger blijkt compassie met hun lot ondergeschikt te zijn aan canonieke rechtzinnigheid"Zonder politieke bijbedoelingen is de exercitie al onthutsend genoeg. Want door de wijding van een vrouwelijke priester als een zonde van dezelfde zwaarte te kwalificeren als het misbruik van kinderen, geeft het Vaticaan feitelijk aan dat de zuiverheid van de leer van even groot belang is als het bestrijden van een schandalige praktijk die talloze katholieken heeft opgezadeld met een traumatische ervaring waarvan velen hun hele leven last hebben gehad.
Deze gelijkstelling is niet alleen een affront voor vrouwen (en mannen) die ijveren voor kerkelijke vernieuwing, maar ook en vooral voor de slachtoffers van misbruik. Voor het Vaticaan van Joseph Ratzinger blijkt compassie met hun lot ondergeschikt te zijn aan canonieke rechtzinnigheid. Dit is het credo van een harteloze kerk. En laat in hemelsnaam niemand beweren: wir haben es nicht gewusst.

Geen opmerkingen: