zaterdag, november 12, 2011

Eindhovens Dagblad
9 november 2011

EINDHOVEN - Een grote groep slachtoffers van seksueel misbruik door de Broeders van Liefde wil dat er een apart meld- en informatiepunt komt voor mannen die in hun jeugd zijn misbruikt op het voormalige pensionaat Eikenburg in Eindhoven. De lotgenotengroep heeft daar woensdag een gesprek over met provinciaal overste Jos Mathijssen.

Volgens Dolf van Nijnatten van de lotgenotengroep melden zich nog steeds mensen die slachtoffers zijn geworden van grensoverschrijdend gedrag door de broeders. "Gisteren nog kregen we een nieuwe melding van iemand die 55 jaar geleden op Eikenburg heeft gezeten, maar er tot nog toe het zwijgen toe heeft gedaan." Het meldpunt zou bemand moeten worden door leden van de lotgenotengroep en bekostigd moeten worden door de congregatie.

Daarnaast wil de lotgenotengroep dat er een zogenaamde 'mediation' wordt opgestart tussen de Broeders van Liefde en de lotgenoten om een goede oplossing te vinden voor alle slachtoffers afzonderlijk. Mediation houdt in dat slachtoffers begeleid worden door een advocaat en een forensisch psycholoog die zijn of haar verhaal aanhoren en een voorstel doen aan de kerk en het slachtoffer om tot genoegdoening te komen. Dat sluit naadloos aan bij de aanbevelingen van de commissie Deetman die dinsdag een tweede tussenrapportage presenteerde van het onderzoek naar misbruik binnen de Rooms Katholieke Kerk.

Geen opmerkingen: