woensdag, november 09, 2011

De Belgische Bisschoppenconferentie is bijna klaar met haar huiswerk rond de compensatieregeling voor slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken. Alles samen zijn er bijna 700 klachten.

Naast de 478 dossiers die bij de commissie-Adriaenssens in beslag werden genomen tijdens de operatie Kelk, meldden 204 slachtoffers zich rechtstreeks aan bij het federaal parket. Nog eens 69 anderen dienden een klacht in bij de lokale parketten die het strafonderzoek voeren.

De bisschop van Gent speelde het federaal parket 28 klachten door van mensen die zich rechtstreeks tot het bisdom hadden gewend. Een groot aantal feiten is intussen verjaard, zodat de betrokken geestelijken juridisch niet meer vervolgd kunnen worden. Maar dat wil niet zeggen dat de slachtoffers geen schadevergoeding kunnen eisen.

"Er is hard gewerkt om een regeling uit te dokteren en alles verloopt volgens plan. Ook de bijzondere parlementaire commissie Seksueel Misbruik werkt aan een voorstel. Tegen eind volgende maand zullen we niet alleen een plan voor een compensatieregeling voorstellen, maar ook een pastoraal document rond seksueel misbruik in een pastorale relatie", zegt Olivier Lins, woordvoerder van de Antwerpse bisschop Bonny.

Ondergedoken

Wie uiteindelijk recht heeft op een financiële compensatie, hoeveel die maximum zal bedragen en wie ervoor zal moeten opdraaien, is nog niet helemaal duidelijk. Eerder gaf de Bisschoppenconferentie wel al te kennen dat de Kerk geen geld heeft. Het onderzoek naar schuldig verzuim wordt nog steeds voortgezet.

In dat dossier werden meer dan 50 klachten met burgerlijke partijstelling ingediend. Gewezen bisschop van Brugge Roger Vangheluwe, die bekende dat hij twee minderjarige neefjes heeft misbruikt, vierde gisteren zijn 75ste verjaardag in het verborgene. Hij verblijft nog steeds in een Frans klooster.

Een analyse van de cijfers over seksueel misbruik in de Kerk, vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

Geen opmerkingen: