zondag, mei 10, 2009

Schuldig! Goedele en haar hosties. Cadeautje namens het Vaticaan: alsjeblieft!

Genoten van die directe pauselijke mis daar in Amman!
Doordat het zo'n hakkelige doorgifte was, een bijzonder cadeautje van radio vaticaan. Een filter: ik kreeg iets anders te zien dan wat daar gebeurde.

Hoe hartgrondig ik meestal Vaticaan uitzendingen verfoei - verkeerde ingezoemde pr-beelden van waarschijnlijk manlijke cameralieden of regiseur - kijk in dat hele groepje witten staat ook een zwartje, zoom in, en zie eens wat een mooie meid, waar ze dan meestal gelijk in hebben maar die wil ik dan ook in de versie van waarom-vrouwen-naar-voetbal-kijken.
Dankzij de hakkelfilter, de plek, de overduidelijke warmte en een paar prachtige shots een mooi, vooral ontroerend gebeuren, dat ik niet graag had gemist.

Een kennelijk aanwezig niet getoond groot stadionscherm maakte het nog mooier, mensen zagen blijkbaar zichzelf of het kind op de arm net als pa die zat te slapen, Piet-wordt-wakker-je-bent- in-beeld- man, maakte een vooral veel op en neer rennend driftig mannetje in superplie, dirigent, die ervoor zorgde dat je naast de zang van ook het gegrinnik en gevloek rond en uit het koor vanuit Amman soms in Nederland kon horen nog leuker. Daarmee de Eucharistie onderstrepend.

Liever dan van onder een giga-portret van Abdullah en de Paus had ik het graag in gezelschap in een suikerriet-bar gezien inclusief de blikken van een bewieroker in Cairo, waarmee ik evenwel waarschijnlijk 2 prachtige gelukkige meidekes plus had gemist.

Namens het Vaticaan, alsjeblieft...

Er is geen Sorry wat dáár tegenop kan.


Woordvoerder Danneels stuurt brief naar "Goedele"

Hans Geybels, woordvoerder van kardinaal Godfried Danneels, heeft
namens de Vlaamse bisschoppen een brief gestuurd naar de hoofdredactie van het
maandblad "Goedele".

Aanleiding is het jongste nummer van het tijdschrift, waarbij een zakje
zit met drie nephosties."Wij zijn ervan overtuigd dat het misbruik van centrale
religieuze symbolen niet bevorderlijk is voor de uitbouw van een harmonieuze
samenleving en zouden u willen vragen respect op te brengen voor de diepste
overtuigingen van mensen", luidt het in de brief. Geybels had donderdag in de
Corelio-kranten zijn ongenoegen laten blijken over het nummer van Goedele dat
sinds deze week in de winkels ligt. Niet zozeer de cover, waarop Goedele als een
non verkleed afgebeeld staat, deed de katholieke kerk steigeren, maar wel de
nephosties, met de begeleidende boodschap "Neemt en eet hiervan, dit is mijn
lichaam". Daarmee raakt Goedele aan de kern van het christelijke geloof, luidde
de kritiek. Volgens Geybels gaat het niet om censuur, wel om een oproep tot
"respect en fijngevoeligheid". (DWM)

bron: Belga

"Maar wat nu gepresenteerd wordt door Goedele Liekens, die blijkbaar op haar cv wil zetten dat ze echt alle taboes in Vlaanderen heeft kunnen doorbreken, is echt gortig en heel ver onder de gordel. Dat ze op de cover verschijnt met een nonnenkap is slechts in de lijn van wat al zo velen voor haar hebben gedaan en dat kunnen we derhalve met een “ocharme” afdoen. Natuurlijk toont het weinig respect voor die echte zusters die in vrijheid en edelmoedigheid armen hebben geholpen, zieken hebben verzorgd, kinderen hebben onderwezen en voor het heil van de wereld hebben gebeden, en dat nog steeds doen. Het is spijtig dat Goedele Liekens deze dimensie van het leven blijkbaar niet begrijpt. Men kan natuurlijk niet alles begrijpen, ze is te veel met andere dingen bezig en dus is het nog te verschonen dat ze zich hult in wat voor haar slechts een zotskap is".

Hosties
Maar het meezenden van hosties met daarop de woorden gegrift waarmee de priester reeds 2.000 jaar de woorden herhaalt van Christus zelf, en die op zichzelf toepassen, kan gewoonweg niet. Hiermee raakt ze, bewust en gewild, de kern, het wezen van het katholieke geloof, en ook al kunnen we in onze tolerantie heel ver gaan, dat kunnen we niet aanvaarden. Hier wordt het heilige onteerd, hier drijft men de spot met wat miljoenen mensen, mag ik zeggen een miljard mensen, als de veruitwendiging zien van het goddelijke zelf. En daar moet men afblijven, uit respect, diep respect voor die velen.

"Goedele Liekens heeft het recht daar niet in te geloven, en zo zijn er velen met haar, maar zij heeft niet het recht om het meest sacrale te grabbel te gooien en het aan de grootste spot bloot te stellen".

Grenzeloze pretentie

"Wat een grenzeloze pretentie van Goedele Liekens om de woorden van Christus op zichzelf toe te passen! Wat een grofheid van deze mediageile figuur om daarmee zo velen, ook nog in Vlaanderen, op hun ziel te trappen. Neen, hiermee wordt de humaniteit niet gediend, maar komt de menswaardigheid in de sloot. Het is pijnlijk dat ook dit cultuur heet in Vlaanderen. Ik kan alleen maar zeggen: arm Vlaanderen".

"Neen, we kunnen ons niet in stilzwijgen hullen, iets wat we wellicht te veel doen, want een andere vrijheid is hier geraakt, is hier geschonden, nl. de vrijheid van godsdienst. Deze vrijheid betekent dat we het recht hebben om onze godsdienst te belijden en dat we ook het recht hebben daarin gerespecteerd te worden. Met de daad van Goedele Liekens is dit grondwettelijk recht geschonden en we eisen dan ook een rechtzetting", aldus broeder Stockman. (tb)



Dank je, broeder Stockman. Dank je, Godfried kardinaal Danneels.
Maar met dat kotsen, het uitspreken van dat besef, zijn jullie haast vijftig jaar te laat!
Maar, mooie getuigenverklaringen, dat wel. Hoe onverwacht dan ook.

Want toen ik dát een paar jaar terug tegen tegen zowel Laetitia c.s. als dat Kerk en Recht gebeuren zei hadden die er geen flauw benul van waar ik het over had.
En wensten nog steeds niet te weten dat het kotsen en huilen boven steekselpap van zoveel kinderen niets met de voedingswaarde ervan te maken had.
Net zo min als het daarop vervolgens, wegens weigering van kanibalisme, geslagen worden, het dagenlang zitten achter borden met baardgroei, waarschijnlijk groen uitgezet en haast zelflopend door in en uit kasten gezet en gehaald te zijn, gevolgd door de mitrailleur van het Jezus-gebed voor het slapengaan zonder duivelverdrijvende wierrokers, ook maar iets te maken had met Recht.

Slechts met gebruikswaarde, PR -geilheid en minachting van het niet willen kijken van die kerk.

En da's heel wat anders als een paus die, heel mediageniek, in de Paasnacht een meter herdoopt of een paar nog veel te kleine kinderen de Communie ipv een kruisje wil geven.
Dát is de kern van het Geloof.
Een enthousiasme waarover vervolgens ieder commentaar braaf zwijgt.

Aangestelde ezels en media -geilheid.

Dank voor uw getuigenverklaringen, maar die rechtzetting, waarde Stockman, is geweest.
Hij werd gewonnen door een, moedige, paus, prachtige, gelukkige en enthousiaste kinderen én een wijs oud wijf die, denkend aan Benedictus XII, "Jullie hadden een andere ezel moeten kiezen", dikke lol had in vrouwen die de bloemen van het podium jatten nog voor een zwaar bewaakte BXVI weer in zijn pausmobiel zat.

Als nonnen hosties voor kippen mogen gooien, dan mag Goedele Liekens, mits iedere ontvanger daarvoor vrijwillig betaald, in alle openheid haar klanten ouweltjes cadeau doen.

Wanneer het dankzij het personeel van het aangrenzende rk kerkhof mogelijk was dat kinderen, wij, ik, bij die kippen op een stuk, afgeschut, rk tehuis speelplaats voetbalden - in alle openheid en kinderlijk...wat was het? onschuld? cynisme? afstomping? - met menselijke resten, stukken bot en schedels, dan mag Goedele Liekens bij die ouweltjes óók zeggen: dit is mijn lichaam!

Mijn zegen heeft ze!
't Is tenslotte háár steeksel, mét, gezien de getuigenverklaringen, aantoonbaar hoge voedingswaarden.



Er is nog steeds de waarde van het wederzijds respect, die de vrijheid
van meningsuiting voorafgaat en vooronderstelt. En dat geldt ook voor alle
andere vrijheden: ze blijven ten dienste van de promotie van een grotere
humaniteit, de menswaardigheid moet erdoor verhogen. Wanneer een vrijheid dat
doel niet dient, dient ze tot niets".

Geen opmerkingen: