donderdag, mei 28, 2009

De trappen van Bosbeek

RK Nieuws.net van vandaag
...
"De deelnemers spraken verder hun zorg uit over de discussie in Nederland waarbij de indruk kan ontstaan dat religie wordt misbruikt voor het bereiken van politieke doeleinden. Daarmee kan een klimaat ontstaan waardoor gevoelens van onveiligheid en bedreiging eerder toe- dan afnemen. "...

Wat een waanzinnige uitspraak om juist nu te vinden, wanneer je druk bezig bent om de ontwikkelingen in Ierland te blijven snappen.

Alsof religie wel eens ooit niet gebruikt is voor politieke doeleinden...

Maar in die onzinnige uitspraak zouden we dus nog wel eens een stukje antwoord kunnen hebben op de vraag:
hoe is het in vredesnaam mogelijk dat het katholiek residentieel misbruik in Nederland ontkend wordt (of in Duitsland, Frankrijk)
Of zoals in de Guardian de vraag omdraaid: hoe is het in vredesnaam mogelijk dat er overal in de angelsaksische wereld zo'n kerkelijk (katholiek) (residentieel) misbruik plaats heeft gevonden.

Want dat dát deel van de ontkenning is duidelijk.
Er is niks Angelsaksisch, laat staan Iers aan!

Maar wat ons onderscheidt van de angelsaksische wereld is o.m. een wereldoorlog op eigen bodem. Twee zelfs, hoewel we dat als Nederlanders maar al te makkelijk vergeten.

En vooral: wij hadden de Holocaust! Met alle gevolgen van dien.
En met heel Nederland in dat verzet....

Eigenlijk alweer weinig nieuws dus.
Wat een ironie dat dan uitgerekend de trapppen van Bosbeek voor mij zo'n belangrijke rol konden gaan spelen. Je zou God bijna kunnen horen brullen van het lachen.
Maar da's natuurlijk ook weer heel oneerbiedig.

Dan maar een dankgebed.
Dank, Heer. Dat mijn kinderen door een paar hele slimme Belgen mochten weten wat oorlog en minachting voor Leven is.
Dank, Heer. Voor nachten vol regenbogen boven het goud van bergen slapende kinderen op het terrein van een concentratiekamp.
Dank U, Heer. Voor vliegers met scheermesjesstaarten.
Dank, Heer. Voor dat domme racisme van de Hollander. Dat hen de rijkdom gaf waarin zij zelf konden ontdekken wat schaamte, schuld, vergeven en verzoening is.
Dank U, Heer. Dat zij die onmacht van ons nooit zullen kunnen snappen.

Geen opmerkingen: