donderdag, juni 09, 2011

Open brief aan Rik Torfs

Open brief aan Rik Torfs (DM).
Kerknet 7-6-2011

Rik Devillé schrijft open brief aan Rik Torfs. 'Vorige week heeft u in deze krant het advocatenkantoor Vansteenbrugge aangevallen omdat dit kantoor, volgens u, slachtoffers van seksueel misbruik als reclame gebruikt om promotie te maken voor het eigen kantoor. Er zouden dus, volgens u reclamemotieven aan de grondslag liggen om een procedure tegen de Heilige Stoel te starten? Wat houdt er andere advocaten tegen om ook zo'n procedure te starten? En tegen welk tarief willen zij het doen?'
Complete tekst
bron Mea Culpa
Open brief aan Rik Torfs“Slachtoffers weten waarom”

Vorige week valt u in deze krant het advocatenkantoor Vansteenbrugge aan omdat dit kantoor, volgens u, slachtoffers van seksueel misbruik als reclame gebruikt om promotie te maken voor het eigen kantoor. Er zouden dus, volgens u reclame motieven aan de grondslag liggen om een procedure tegen de Heilige Stoel te starten? Wat houdt er andere advocaten tegen om ook zo'n procedure te starten? En tegen welk tarief willen zij het doen? Ik kan enkel getuigen, dat wij in de jaren '90 voor het eerst als Werkgroep Mensenrechten in de Kerk, in contact kwamen met allerlei advocaten. Al deze advocaten deden hun uiterste best voor hun cliënten.

Alleen hebben we het enkel bij Vansteenbrugge meegemaakt dat hij, in een tijd waar diegene die seksueel misbruik in de kerk bespreekbaar wilde maken, zelf voor de rechter werd gebracht, dat advocaat Vansteenbrugge de enige was om ons, in al die jaren gratis bij te staan, evenals slachtoffers die het echt niet konden betalen.

Weet u dat hij, in een tijd waar uit deze erge feiten van misbruik, absoluut geen voordeel was te halen, Vansteenbrugge geen moeite spaarde om met ons, of met slachtoffers op stap te gaan. Hoeveel, zogenaamde vrije zaterdagen heeft hij en zijn medewerkers niet gespendeerd aan het beluisteren van klachten van slachtoffers.

En in die tijd was dat vaak zonder veel resultaat, want de meesten van hen durfden of wilden absoluut niet dat een gerechtelijke procedure zou worden opgestart, vaak uit angst of schaamte.

Ik weet dat u dat weet, professor Torfs, want dat alles is niet alleen ter sprake gekomen in de Parlementaire Commissie Seksueel misbruik, maar reeds eerder in de Werkgroep Mensenrechten in de kerk waar u toen nog lid van was.
Toch probeert u de goede intenties van Vansteenbrugge in twijfel te trekken. Bovendien, is het feit dat zijn acties weerklank vinden, nu net niet het bewijs dat ze waardevol zijn?

Slachtoffers en overlevers van seksueel misbruik moeten niet nog meer gestigmatiseerd worden, door hun advocaten aan te vallen. Wij, als werkgroep hebben al veel steun ondervonden van verschillende advocaten overal ten lande. En dat is zeker zo bij Vansteenbrugge. Zo voelden wij ons in de jaren '90, door geen enkele andere dienaar van het gerecht meer gesteund dan door meester Vansteenbrugge. Toen hij op een bepaald moment, ondervond dat bisschoppen niets maar dan ook niets wilden ondernemen om slachtoffers bij te staan, is hij met ons naar de toenmalige minister van justitie getrokken om het probleem aan te klagen. Nooit hebben wij een frank, en later ook niet, een euro moeten betalen. En in die tijd stonden er voor dergelijke acties absoluut geen camera's in aanslag.

Dat een advocatenkantoor dat zoveel opzoekingswerk en energie steekt en vooral de moed heeft om een instituut als de Heilige Stoel te Rome voor de rechter te dagen, getuigt alleen maar van een enorm streven naar gerechtigheid. En levert dat reclame op, dan is dat verdiende reclame. Bovendien het is niet Vansteenbrugge die deze procedure opstart. Het is een groep van overlevers die besloten heeft dit te doen. En met welk recht durft u beweren dat deze mensen niet alle middelen mogen aanwenden om hun recht op erkenning te bekomen? Misschien dat u nu een cursiefje kan ontwikkelen waarin u beweert dat Devillé wel door Vansteenbrugge betaald zal worden om dit relaas te doen. Goed, u doet maar. Mag ik dan de slogan van een bekend biermerk parafraseren: “slachtoffers weten waarom” ze deze actie ondernemen!

Rik Devillé

Geen opmerkingen: