woensdag, februari 27, 2013

KNR : Slachtoffers niet in de kou

 25-2-2013
KNR
 WvdV.

S-HERTOGENBOSCH - Naar aanleiding van uitspraken van de voorzitter van de Klachtencommissie, mr. Wiel Stevens, over klagers wier klacht bij gebrek aan steunbewijs ongegrond verklaard wordt, is aan de KNR een aantal vragen voorgelegd. Eén van deze vragen luidde of de KNR deze slachtoffers ‘in de kou’ laat staan. Ons antwoord bleek in de media niet goed overgekomen te zijn, vandaar dat we het hier nog eens willen herhalen en toelichten.
 
De KNR laat geen mensen in de kou staan. Dat is de reden waarom hogere oversten vanaf het begin gezegd hebben, met de bisschoppen, dat verjaring niet telt. Waar slachtoffers bij de burgerlijke rechter nul op het request zouden ontvangen, krijgen bij de procedures van de Klachtencommissie alle klachten, hoe oud of verjaard ook, een kans. En waar slachtoffers bij de burgerlijke rechters een hoge bewijslast opgelegd zouden krijgen, is deze bij de procedures voor de Klachtencommissies teruggebracht tot het aannemelijk maken van de klacht. Het kan desondanks zijn dat klachten in de ogen van de Klachtencommissie niet aannemelijk zijn – om welke reden dan ook. Het idee dat er werkelijke slachtoffers zijn van seksueel misbruik wier klacht ongegrond wordt verklaard, is in de ogen van de KNR onverdraaglijk. Juist daarom is de Klachtencommissie de opdracht gegeven de lat van de aannemelijkheid zo laag mogelijk te leggen.

Desondanks blijft de mogelijkheid bestaan dat er misbruik heeft plaatsgevonden zonder dat dit aannemelijk kan worden gemaakt. De KNR onderkent dat deze groep ‘slachtoffers’ in dubbele zin slachtoffer is. Zij zijn misbruikt én hun misbruik wordt niet erkend door gebrek aan steunbewijs. Voor deze mensen is het van het grootste belang dat er opnieuw naar hun verhaal geluisterd wordt buiten allerlei juridische en mediation-procedures om – immers, juristen en ook mediators kijken toch eerst naar de vraag of de klacht aannemelijk kan worden gemaakt.

De KNR heeft de pers laten weten dat wij al lang voordat de vraag aan ons werd voorgelegd met deze problematiek bezig zijn. Wij hebben de pers geïnformeerd dat we buiten de procedures bij de Klachtencommissie om met zo’n 400 slachtoffers in gesprek zijn. Aan dit feit is geen aandacht geschonken. Onder dezen bevinden zich velen wier klacht ongegrond verklaard werd. De KNR laat deze mensen niet in de kou staan. Tot nu toe zijn er door hogere oversten van de KNR meer dan 2.000 gesprekken gevoerd met slachtoffers. Daarin wordt gezocht naar mogelijkheden van erkenning, herstel en heling. Ook aan dit feit is in de pers geen aandacht geschonken.

Onmiddellijk vanaf het bekend worden van de grote aantallen van seksueel misbruik heeft de KNR zich open opgesteld naar mogelijke slachtoffers. Reeds in maart 2010  is er een meldpunt ingericht, een e-mailadres en zijn er telefoonlijnen opengesteld. Daarvan is ruim gebruik gemaakt. En nog steeds bestaat de mogelijkheid voor slachtoffers die zich door mediation of door juridische procedures onrecht voelen aangedaan, zich tot de KNR te wenden. Het signaal in de pers dat de deur dicht is en slachtoffers in de kou blijven staan, is dan ook in het licht van het bovenstaande, pertinent onjuist.
 

Geen opmerkingen: