zaterdag, maart 10, 2012

Starrenburg



Verklaring inzake seksueel misbruik
Na de verschijning van het rapport Deetman in december 2011 zijn ook voor het bisdom Haarlem-Amsterdam een vijftiental namen van mogelijke ‘daders’ van seksueel misbruik genoemd die formeel geleid hebben tot een klacht bij het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK.

De klachten betreffen misbruik gepleegd tussen 1940 en 1980. Deze klachten zijn nu in behandeling en conform de procedure wacht het bisdom dan normaal gesproken de uitspraken van de klachtencommissie af om, omwille van de slachtoffers, de juridische procedure recht te doen.

Tegen de priester J.J. Starrenburg zijn de afgelopen tijd verschillende klachten van seksueel misbruik geuit en gemeld bij het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK en het Bisdom Haarlem-Amsterdam. De heer Starrenburg die als priester van het bisdom Haarlem in 1991 is overleden, was van 1941 tot 1967 rector van het weeshuis De Voorzienigheid in Amsterdam.

De eerste klachten van seksueel misbruik zijn in 2010 naar voren gekomen. De klachten die thans behandeld worden door het Meldpunt zijn aan het bisdom voorgelegd en door het bisdom als aannemelijk bevestigd. Het is aan de klachtencommissie van het Meldpunt om de klachten gegrond te verklaren.

Gelet echter op de aard en de ernst van de klachten heeft de Bisschop van Haarlem-Amsterdam vooruitlopend hierop aan de slachtoffers via het Meldpunt kenbaar gemaakt dat de heer Starrenburg vanaf heden niet meer als priester van het bisdom genoemd zal worden.

Bij leven zou de man weggezonden zijn uit de klerikale staat en zou hem de uitoefening van zijn priesterschap ontnomen zijn. Indertijd is Starrenburg de eretitel ‘monseigneur’ verleend. Ook deze titel zal in verband met zijn naam niet meer gebruikt worden.

Voor de Bisschop, die ongeveer dezelfde leeftijd heeft als de meeste slachtoffers, is duidelijk dat Starrenburg indertijd ernstig misbruik heeft gemaakt van zijn positie en van de aan hem toevertrouwde kinderen.

De Bisschop heeft de slachtoffers eveneens via het Meldpunt voor een persoonlijk gesprek uitgenodigd om zijn medeleven te betuigen en spijt uit te spreken over het gedrag van de heer Starrenburg. Het volledig verhaal zal duidelijk worden als de klachtencommissie de procedure heeft afgerond en uitspraak heeft gedaan.

9 maart 2012,
Persdienst Bisdom Haarlem-Amsterdam




ingevoegd:


Geen opmerkingen: