zondag, mei 08, 2011

Derde zelfdoding priester in bisdom in jaar tijd; verontschuldigen is een fluitje van een cent, ontschuldigen kost jaren en een wekker.




DAMME -


zaterdag 07 mei 2011

Het lichaam van pastoor Piet Buysse werd donderdagavond door enkele agenten teruggevonden in het klooster van de Missionarissen van het Heilig Graf. De man verbleef pas sinds enkele dagen in het klooster in Asse. De twee paters die in het klooster verblijven, merkten donderdag dat de man verdwenen was. Ze schakelden de plaatselijke politie in, die meteen een speuractie op touw zette. Toen enkele agenten na een uur een kijkje op de zolder namen, vonden ze daar het lichaam van de priester terug.

Opgepakt na misviering

Buysse was al twaalf jaar lang hulppriester in Oostkerke, Hoeke en Lapscheure, drie kleine deelgemeenten van Damme. Daar kwam recent een einde aan nadat een twintiger uit de regio een klacht tegen hem had ingediend. De jongen stapte naar de Brugse bisschop Jozef De Kesel en vertelde hem dat hij enkele jaren geleden seksueel misbruikt was door Buysse. 'De man heeft de bisschop op de hoogte gebracht, en die heeft hem meteen uitgenodigd voor een gesprek', zegt Peter Rossel, woordvoerder van het bisdom. 'De bisschop heeft de man aangeraden naar het gerecht te stappen.

'Het parket pakte Buysse drie weken geleden op in Oostkerke, waar de priester woont. 'Ze zijn hem op woensdagochtend komen halen, nadat hij de mis in Lapscheure had geleid', vertelt zijn overbuur. 'Hij keerde net terug naar huis. Plots stopte er hier een hele resem auto's op de stoep - we dachten aan een overval. Het bleek een invasie van agenten te zijn.

'De priester werd urenlang ondervraagd door het gerecht. Pas 's avonds laat om 22 uur werd Buysse door de politie terug naar zijn pastorie gebracht. Hij probeerde meteen zijn buren gerust te stellen: 'Jullie moeten er niets achter zoeken, hoor. Ik heb tijdens de verhoren alle beschuldigingen ontkend.'

Klacht niet verjaard

'De klacht die ingediend werd, was geloofwaardig. Bovendien waren de feiten nog niet verjaard', zegt het Brugse parket. Het gerecht wil niet kwijt wat de priester aan zijn ondervragers vertelde. 'Na het verhoor heeft de onderzoeksrechter beslist de man niet aan te houden. Wel achtte de onderzoeksrechter het nodig om de man een reeks voorwaarden op te leggen.' Zo moest hij zijn taken als priester stoppen. Buysse trok zich daarop terug bij de paters van zijn congregatie, in Asse.

Het Brugse parket sloot het onderzoek naar de klacht gisteren af, aangezien de verdachte dood is. 'Wij zullen daardoor als parket nooit uitsluitsel kunnen geven of de klacht gegrond was', aldus het parket. 'Waarom de man zichzelf van het leven beroofde, kunnen wij ook niet zeggen. Al lijkt het erop dat er een verband is met de klacht en de opgelegde maatregelen.' Buysse werd nooit eerder veroordeeld en er liepen geen andere klachten tegen hem.

Missionaris

Piet Buysse was jarenlang missionaris in Afrika. Pas in 1999 kwam hij terug naar ons land, om priester te worden in Damme. De afgelopen jaren werd hij hulppriester. 'Hij sukkelde met zijn zicht: hij was langzaam blind aan het worden', verklaart Johan Goemaere, deken van het decanaat Brugge Oost. De priester had een speciale computer om zijn preken op groot lettertype uit te schrijven. 'Daardoor werd hij steeds minder actief. Ik begrijp het niet: hij was een vriendelijke man die zich ten volle inzette. We hebben nooit problemen met hem gehad. Hij heeft mij nooit iets verteld over misbruik. Dit is opnieuw een mokerslag.'

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Als Piet Buysse een pedofiel was is de ganse kerkgemeenschap ook pedofiel, ongeloofelijk dat iemand zoiets kan beweren...het is toch te hopen dat de waarheid ooit aan het licht komt

crispina zei

Wanneer ik Uw reactie lees realiseer ik me dat het best mogelijk is dat U de man persoonlijk heeft gekend en het geweld van zijn (onverklaarde) zelfdoding dus ook U persoonlijk treft. Dat spijt mij voor U en ik wens U de draagkracht en het vermogen op zijn dood Uw antwoord te vinden dat past in de relatie die U en deze priester samen hadden en U nu alleen moet vinden.

Zoals ook anderen hun beslissingen moe(s)ten nemen over die relatie met Buysse en dat hebben gedaan.

Moge voor ieder van ons zijn beslissing en zijn daad ons leven verrijken en daarmee bijdragen aan noodzakelijke bescherming en veiligheid.
Die keuze heeft tenslotte ieder van ons.