maandag, mei 23, 2011

pater van B. Utrecht

Verklaring pastoresteam en bestuur in verband met berichten over pater van B. destijds werkzaam in St.Martinus, Hoogland.
Opnieuw wordt de parochie geconfronteerd met een bericht dat een destijds in de parochie werkzame pater in relatie brengt met het niet in acht nemen van de verantwoordelijkheden die het pastorale ambt met zich meebrengt. De zaken hebben zich afgespeeld in de jaren dat de parochie St.Martinus nog zelfstandig functioneerde.


de feiten

Navraag bij de bestuursleden van die tijd maakt het volgende duidelijk.
Pater van B. woonde van 1990 – 1994 in Hoogland. Hij had, zoals gebruikelijk, een bisschoppelijke benoeming voor de parochie Sint Martinus. Toen het parochiebestuur kennis kreeg van beschuldigingen van ‘seksuele intimidatie’ heeft het bestuur onmiddellijk de banden met pater van B. verbroken en hem aangezegd te vertrekken. Hij kreeg eveneens ontslag vanuit het bisdom en vertrok in mei 1994 uit Hoogland.
Later, van 1999- 2001, heeft hij opnieuw in Hoogland gewoond uitsluitend als lid van de Salesianer communiteit aldaar. Op geen enkele manier was de parochie Sint Martinus bij zijn terugkomst betrokken. Toen hij in 2001 opnieuw in de fout ging, is hij gaan wonen bij de Salesianer-communiteit in Soest.

standpunt pastores en bestuur
Pastores en bestuur keuren de opstelling en de handelwijze van pater van B. ten sterkste af. Ze zijn het volstrekt oneens met de beweringen van pater van B. zoals die in de pers zijn gekomen.
Het (bestuurs)lidmaatschap van een vereniging voor pedofielen en het uiting geven aan deze opvattingen zijn naar het oordeel van pastores en bestuur niet te verenigen met het kerkelijk ambt en de zorgvuldigheid en betrouwbaarheid waartoe een ambtsdrager zich heeft verplicht en is gehouden.

visie en gevolgen
Bij de start van de parochie van Onze Lieve Vrouw hebben wij de contouren geschetst die ons als katholieke kerk in Amersfoort voor ogen staan. We willen duidelijk aanwezig zijn in en bijdragen aan de Amersfoortse samenleving. We willen ruimte maken voor elkaar en voor wat ons overkomt, we willen dienstbaar zijn in het bijzonder aan mensen die gekwetst worden en we willen dit alles realiseren vanuit aandacht voor de diepere dimensies van het leven die de katholieke geloofsbeleving aanreikt.
Op grond van deze visie voelen bestuur en pastores van deze parochie zich verplicht tot buitengewone inzet voor personen of groepen in de parochie die door de berichten van vandaag worden geraakt, ja wellicht het vertrouwen in de katholieke kerk kwijtraken. Het pastoresteam en het parochiebestuur zullen nader onderzoeken of nog speciale maatregelen nodig zijn in verband met deze kwestie en zullen indien nodig ook nadere stappen zetten.

Ouders en kinderen moeten in onze parochie een absoluut veilige context vinden.
Waar dat nodig blijkt zullen bestuur en pastores zelf ondersteuning geven of bemiddelen in contacten tot een doeltreffende pastorale hulpverlening.
Diaken André van Boven, lid van het pastorale team is hiervoor de contactpersoon
(email: a.vanboven@orange.nl tel.: 0657541173).

werken aan een betrouwbare kerk
De parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort is bijna een jaar oud, veel is nog in opbouw. De berichten van vandaag, zijn een trieste realiteit. Maar pastores, bestuur en de medewerk(st)ers in de parochie voelen zich nog meer gemotiveerd om samen te bouwen aan een betrouwbare kerk waarin ieder meetelt en waar ieder, van jong tot oud, zich veilig en geborgen kan voelen.

Amersfoort 21 mei 2011
Bestuur en pastores van de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort

Voor nadere informatie vanuit het parochiebestuur is beschikbaar
mevr. I.Vriens, vicevoorzitter 06 10625075 email: i.vriens@hetnet.nl

Geen opmerkingen: