zondag, juli 30, 2017

Wie beschermt een jongere die er niet meer is?

bron


",,De misdienaartjes leefden in een hel. Ze raakten zo getraumatiseerd dat vier jongens in hun tienertijd voor zelfdoding kozen. Het vijfde slachtoffertje werd straatzwerver in Amsterdam en schuwde levenslang zijn ouders en Poeldijk uit angst dat hij voor viezerik werd aangezien.’’ Hij is inmiddels overleden.
De ouders van de misbruikte misdienaars van het Jozefhuis zijn inmiddels ook overleden. Maar broers en zussen leven nog steeds met de last van wat tientallen jaren geleden is gebeurd. 


Het misbruik is decennialang een publiek geheim in Poeldijk. 
Van Zijl wil er niet langer mee leven. Hij beschrijft het schandaal in een kort hoofdstuk in zijn boek Het Rijke Poeldijkse Roomse leven


faceless dolls
Het meldpunt seksueel misbruik in de katholieke kerk bevestigt dat in 2010 twee meldingen zijn gedaan over Poeldijk. ,,Omdat het onder de klachtenprocedure van het meldpunt niet mogelijk was voor nabestaanden om een klacht in te dienen, is door de klachtencommissie geen nader onderzoek naar deze meldingen verricht’’, laat Liesbeth Sanders, hoofd van het meldpunt, weten. "

Veertien, vermoord door moeder die neurochirurge is. Meer moest vorige week niet geweten zijn om onzin en leugens over jou te verspreiden. Hierover zwijgen omwille van ons beroepsgeheim komt neer op schuldig verzuim. 

Wie beschermt een jongere die er niet meer is? 
Kan dat zomaar dat gelijk wat gepubliceerd wordt? Zo ja, dan vraag ik het Kinderrechtencommissariaat hier initiatief voor te nemen, dat een verdwenen of vermoorde minderjarige automatisch een advocaat krijgt die de integriteit beschermt. 

Dan zou je onrechtvaardige dood, Z., een mooi teken nalaten in onze wereld, je zou het zeker goedgekeurd hebben.

Het enige wat we tot nu toe van justitie vernomen hebben is dat je vermoord werd door je moeder. Voor verdere berichten moeten we wachten op het verloop van het onderzoek. Dat is de theorie. 

De praktijk is dat we intussen gelezen hebben dat je zware psychische problemen had. 
In deze rodeneuzentijd blijft het kunnen dat dit het enige is wat men zegt over een getalenteerd meisje van 14.

Je was 8 weken bij ons in een groep waar we jonge tieners helpen, omdat je door een moeilijke tijd ging. We willen in 2017 dat jongeren het eerbaar vinden een uitgestoken hand te aanvaarden en zich laten helpen door een fase waarin ze zoekende zijn. 

Als dieptepunt van onterende leugens kwam er dan een verhaal over een hersentumor. 
Wij zien je al lachen, Z., ja, dat is wat ze van je maakten. Een meisje met een recidief van hersentumor en wie weet wat dat allemaal nog aan vreselijks in jouw leven zou brengen. De waarheid is dat je 6 was toen je succesvol behandeld werd, niet voor een hersentumor, en nu ben je 14. En al die tijd was je gezond. 

Donderdag, vrijdag, de ochtenden nadat je gevonden was, Z., zaten we samen met alle medewerkers die je bij ons gekend hebt om rouw te delen. Dat je herleid werd tot ernstig psychisch lijden met een verzonnen hersentumor kon niet meer voor ons. We willen respect voor jou. 

Je had alle mogelijkheden voor een fijne toekomst. Je ouders hebben met jou de nieuwe school bezocht, er was enthousiasme bij ieder. Je vertrok bij ons en had een gelukkige vakantie met je vader. Die bracht je naar je moeder en tot zover was alles het gewone leven. We wachten op de resultaten van het gerechtelijk onderzoek in de hoop iets te vernemen wat dan gebeurde, want we hebben niets vreselijks te vertellen dat enige uitleg kan geven waarom je vermoord werd. Dat verdraagt niemand van ons erg goed, maar dat geeft niemand het recht de fantasie tot waarheid te tillen.


Wij hebben verdriet om je verlies, Z., we willen dat iedere jongere die zich laat helpen weet dat wij als zorgverleners hen niet vergeten als ze vermoord worden, dat we bereid zijn hun stem verder te vertolken.

klik

We vragen iedereen jou nu de waardigheid van de stilte te geven, uit respect voor wie zich niet meer verdedigen kan.

Peter Adriaenssens, jeugdpsychiater en verbonden aan de Medisch Psychologische Kliniek UPC Leuven.





Geen opmerkingen: