donderdag, juni 15, 2017

Wie het kindje krijgt mag het houden

'Extra geld nodig voor jeugdhulp'
bron
De komende kabinetsperiode moeten gemeenten meer geld van het rijk ontvangen voor vooral Jeugdhulp en voor duurzaamheid. Dat stellen gemeentesecretarissen in de Gemeentelijke Thermometer, een enquête van Binnenlands Bestuur en adviesbureau Berenschot.De vergoeding vanuit het rijk schiet tekort en de mogelijkheden van gemeenten om het gat tussen de kosten van jeugdhulp en de vergoeding te overbruggen, zijn beperkt. Steeds meer gemeenten hebben of verwachten tekorten.

Gemeente bespaart kosten door verlengen pleegzorg

Het verlengen van pleegzorg voor jongeren die op hun 18e nog niet klaar zijn om zelfstandig te leven, bespaart de samenleving naar schatting 1,27 euro aan kosten per geïnvesteerde euro. Dat blijk uit een zogenaamde maatschappelijke business case van adviesbureau Sinzer.
De geschatte kostenbesparing komt vooral terecht bij gemeenten, die beslissen over het verlengen van pleegzorg en ervoor betalen. Zij besparen bijvoorbeeld op voorzieningen voor dak- en thuislozen, bewindvoering bij schuldenproblemen en andere vormen van ondersteuning. De rijksoverheid is minder geld kwijt aan de gevolgen van criminaliteit, zoals de kosten van het strafrechtproces en detentie. Jongeren gaan erop vooruit door gunstiger toekomstsperspectieven op allerlei terreinen. Zorgverzekeraars ten slotte zijn minder kwijt aan verslavingszorg en ggz.
De maatschappelijke businesscase is gebaseerd op een doorrekening van geschatte kosten van problemen die zich kunnen voordoen als jongeren te vroeg op eigen benen komen te staan en niet kunnen terugvallen op een sociaal netwerk. 

Om de toegenomen kosten voor jeugdhulp en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te bekostigen, trekt de gemeente Rotterdam de komende jaren 60 miljoen euro extra uit.
Met de extra investering moeten de zorgkosten in 2021 weer binnen het budget vallen, schrijft wethouder Hugo de Jonge (onderwijs, jeugd en zorg) aan de verantwoordelijke raadscommissie.
De toegenomen kosten komen voort uit de maatregelen die zijn genomen om de zorg laagdrempeliger te maken. De Jonge verwacht dat de kosten over enkele jaren afnemen. Hoe eerder en beter Rotterdammers nu geholpen worden, des te minder fors zijn de zorgkosten op lange termijn. De stad probeert nog wel extra geld te krijgen van de rijksoverheid.

Van Rijn kondigt aanpassing woonplaatsbeginsel aan


Geen opmerkingen: