zaterdag, mei 25, 2013

Joop Zalsman Wielenga ; Neerbosch : Bericht OM Arrondisementsparket Oost-Nederland ;


ECPAT





Bron KLOKK 25-5-2013


Omroep Gelderland
 dinsdag 14 mei 2013 | 18:14 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 22 mei 2013

NIJMEGEN - Oud-directeur Joop Zalsman Wielenga van kinderdorp Neerbosch in Nijmegen bekent één toenmalig pupil seksueel te hebben misbruikt. 'Ik was onder invloed van alcohol, maar dat vind ik geen excuus. Ik heb er nog altijd spijt van', zegt Wielenga tegen Omroep Gelderland. 

Wielenga was directeur van het kinderdorp van 1975 tot 1986. Jeugdzorginstelling Lindenhout, waar Neerbosch in is opgegaan, liet Omroep Gelderland vorige week al weten onderzoek te doen naar seksueel misbruik in juist dié periode. Over die bewuste periode zijn meerdere meldingen van slachtoffers binnengekomen.

Een slachtoffer zei vorige week tegen Omroep Gelderland dat hij langere tijd door de toenmalig directeur is misbruikt. Dit gebeurde in het huis van de directeur op het kinderdorp en daarbuiten.
Bij KLOKK (Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik) zijn 4 meldingen binnengekomen over misbruik door de oud-directeur. Sinds de berichtgeving van Omroep Gelderland kreeg Lindenhout 2 meldingen en bij de omroep zelf kwamen 10 meldingen van slachtoffers binnen. Bij Nederland Heelt kwamen eerder al 12 meldingen binnen.

Zalsman Wielenga is direct na zijn vertrek in 1986 verhuisd naar de Filipijnen.
Daar richtte hij een stichting op die arme kinderen financieel ondersteunt, zodat ze naar school kunnen. De voorzitter van de stichting kent het verhaal over de oprichter. Maar omdat Zalsman Wielenga al jaren geen bestuursfunctie meer heeft, ziet hij geen reden om de contacten tussen de stichting en Zalsman Wielenga te verbreken. De voorzitter zegt nooit verhalen over misbruik op de Filipijnen te hebben gehoord.



CRIN

Geen opmerkingen: