woensdag, januari 23, 2013

Sister, carry on!

KORTENAKEN (RKnieuws.net) - Voorzitter van het Vlaamse parlement Jan Peumans reikt morgen vier Gouden Erepenningen uit aan Vlamingen die zich in het buitenland verdienstelijk hebben gemaakt, meldt Kerknet.
Het zijn zuster Jeanne Devos (77), de historica Sophie De Schaepdrijver (51) van de Staatsuniversiteit van Pennsylvania State University (bekend dankzij haar werk ’De Groote Oorlog’), rechter Chris Van den Wyngaert (60) van het Joegoslavië-tribunaal en Koen Lenaerts (58), de ondervoorzitter van het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg.

bron
Zuster Jeanne Devos (Kortenaken 1935) studeerde orthopedagogie. Zij trad in 1958 in bij de zusters missionarissen van het Onbevlekt Hart van Maria, beter bekend als de €˜Zusters van De Jacht€™, zo genoemd naar de plaats van het hoofdklooster in Heverlee. In 1961 vertrok zij naar India. In 1985 ging zij met andere zusters van start met de €˜National Domestic Workers Movement€™, die zich inzet voor de rechten en emancipatie van huishoudelijk personeel. In 1999 werd zij door lezers van‘KERK & leven€™ verkozen tot winnaar van de tweejaarlijkse ‘Vredesprijs KERK & leven’ en in 2000 kreeg zij een eredoctoraat van de KU Leuven. In 2005 werd zij voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 2009 ontving zij het Grootkruis in de Kroonorde en sinds 2010 is zij ereburger van de stad Leuven. In september 2012 kreeg zij in Mumbai de 28ste Pridarshni Global Award voor haar buitengewone bijdrage tot de bescherming van de rechten van huispersoneel.


de Standaard

Geen opmerkingen: