UTRECHT (RKnieuws.net) - De Rooms-katholieke Kerk is tegen de actie van pastoor Harm Schilder om foto's en namen van kerkverlaters in de kerk op te hangen. Dat stelt de kerk op zijn website. Volgens de kerkleiding is de actie van Schilder onwenselijke en juridisch niet geoorloofd .
De pastoor wil dat parochianen voor deze mensen bidden en ze proberen over te halen toch te blijven. Hij ziet zijn actie niet als een schandpaal. Maar de Rooms-katholieke kerk vindt het een slecht idee. Het openbaar maken van persoonlijke gegevens van mensen die aangeven dat ze zich willen laten uitschrijven uit de kerk is vanuit het oogpunt van zorgvuldig omgaan met privacygevoelige informatie en ledenbestanden onwenselijk en juridisch niet geoorloofd, aldus een verklaring van de kerk.
Ook het College bescherming persoonsgegevens (CBP) reageerde op de kwestie. Volgens voorzitter Jacob Kohnstamm zou het fatsoenlijker zijn om eerst toestemming aan de uittreders te vragen. Het bisdom Den Bosch, waaronder de Emmausparochie valt, laat de pastoor vrij in zijn manier om iets te doen tegen de uitschrijvingen, zei een woordvoerder.
Belgische priester nagelt 'afvalligen' aan schandpaal
Namen van Oostenrijkse 'kerkverlaters' worden voorgelezen tijdens preek en verschijnen in parochieblad
Nieuwsblad.be
31 januari 2012
Jesse Van Regenmorte
De Belgische priester Nicolaas Janssens (51) heeft in Oostenrijk een storm van kritiek ontketend. De man is pastoor in het dorp Sitzendorf an der Schmida en publiceerde in het parochieblad een lijst met de namen van zij die de parochie vorig jaar hebben verlaten. 'Onwettig en tegen de regels', geeft ook de aartsbisschop van Wenen toe. 'Ik wilde niemand beledigen', verontschuldigt Janssens zich.
Nicolaas Janssens is pastoor in Sitzendorf an der Schmida, een gemeente van goed 2.000 zielen in de deelstaat Neder-Oostenrijk. Acht kerkgangers besloten in 2011 om hun lidmaatschap van de kerk niet te verlengen. Dat vond Janssens blijkbaar nog steeds te veel, dus noemde hij de kerkverlaters met naam en toenaam in zijn parochieblad. Ze werden tijdens de mis ook voorgelezen aan de overige kerkgangers.De 'zwarte schapen' voelen zich aan de schandpaal genageld. 'We leven hier in een heel kerkelijke gemeente. Velen bekijken ons nu scheef', zegt één van de getroffenen aan de Oostenrijkse krant Kurier. Nicolaas Janssens beseft dat hij een fout heeft gemaakt. 'Het was enkel mijn bedoeling om duidelijke en begrijpelijke statistieken te geven. Maar ik heb niet goed gehandeld. Ik wilde niemand tegen de borst stoten.'
'Tijdens de heilige mis heb ik me ook verontschuldigd en ik schreef alle betrokkenen een brief', zegt hij nog. Zijn excuses zullen ook verschijnen in de volgende editie van het parochieblad.
'Fout, geen schandaal'
De kerkgemeenschap blijft ondertussen vierkant achter Janssens staan. 'Men maakt hier een schandaal van, maar pastoor Janssens heeft gewoon een fout gemaakt', klinkt het. 'Hij heeft zich verontschuldigd bij de juiste mensen en daarmee is de kous af. Nu is het belangrijk dat de rust weerkeert in de parochie.'
Ook burgemeester Leopold Hummel van Sitzendorf an der Schmida schaarde zich achter Janssens. 'De mensen wier naam werd vrijgegeven zullen daar geen nadeel van ondervinden. Zo conservatief zijn we hier niet.'
Toch was de heisa in Oostenrijk zo groot dat ook het aartsbisdom van Wenen zich genoodzaakt zag te reageren. In een persbericht drukt het bisdom erop dat 'de bekendmaking van namen onwettig is en ook niet toegestaan door de kerk'. De getroffenen worden om vergeving gevraagd en het aartsbisdom wijst nog eens op het recht op vertrouwelijkheid van zij die de kerk verlaten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten