woensdag, mei 09, 2012

Schuldig verzuim en Bleijerheide Nederbelg doet aangifte

"Mijn naam is geen Jan S maar Jan Schafraad "

Een oud-leerling van RK jongensinternaat Bleijerheide in het Nederlandse Kerkrade heeft vandaag bij de politie in Heerlen aangifte gedaan van seksueel misbruik en mishandeling door 11 broeders van het internaat. Drie van hen leven nog, onder wie de huidige Maastrichtse pastoor Jan S. Dat blijkt uit het opgestelde proces-verbaal van aangifte, in het bezit van het ANP.

Ook deed de in België wonende 52-jarige man aangifte wegens het vernietigen van de archieven van het internaat en bisdom Roermond, waardoor hij niets meer terug kan vinden over zijn tijd in Bleijerheide. Verder deed hij aangifte tegen aartsbisschop Wim Eijk wegens nalatigheid in de aanpak van nog levende vermeende daders.

Eerder deed de oud-leerling samen met twee medescholieren van toen aangifte bij de Klachtencommissie voor seksueel misbruik RKK. Het bisdom heeft op grond daarvan S. hangende het onderzoek op non-actief gezet. S. ontkent.

Voor zover bekend is het voor het eerst dat aangifte bij de politie is gedaan in de zaak-Bleijerheide. Volgens de aangever zijn bij slachtofferorganisatie Mea Culpa inmiddels ongeveer 60 dossiers gemaakt van misbruik en geweld door 19 geestelijken van Bleijerheide. Het ging daarbij om broeders, een priester en een overste van het jongensinternaat.

Het Openbaar Ministerie beslist uiteindelijk wat met de aangifte gebeurt.

...
De 72-jarige Gerrie Schobben uit Heerlen, die in de jaren vijftig en zestig als broeder werkzaam was in het jongenspensionaat St. Maria ter Engelen in de Kerkraadse wijk Bleijerheide, wist dat enkele van zijn medebroeders franciscanen daar jongens misbruikten. Dat heeft hij tegenover deze krant bevestigd.
Woordvoerder Stan Hoen van het bisdom Roermond heeft nooit eerder vernomen dat een geestelijke toegaf dat hij wist van seksueel misbruik door andere geestelijken. "Dit hoor ik voor het eerst. Maar het bisdom gaat louter over pastoors en niet over andere religieuzen. Die leggen verantwoording af binnen hun eigen orde."...





06 apr 2012 
De van seksueel misbruik beschuldigde pastoor Jan S. uit Maastricht heeft de namen gepubliceerd van de drie mensen die hem hebben aangeklaagd. De door het bisdom Roermond op non-actief gezette pastoor deed dat in een brief aan oud-leerlingen van jongenspensionaat Bleijerheide in Kerkrade, waar hij vroeger als broeder werkte.

Drie oud-leerlingen van Bleijerheide deden bij een kerkelijke onderzoekscommissie aangifte van seksueel misbruik door de vroegere broeder op Bleijerheide. S. weerspreekt de beschuldigingen.

Mea Culpa, een organisatie van misbruikslachtoffers, vindt de brief van de pastoor een schending van de privacy van de slachtoffers.

Een van de mensen die S. hebben beschuldigd van misbruik, heeft de Klachtencommissie voor seksueel misbruik RKK woensdag gevraagd aangifte te doen bij het Openbaar Ministerie. Dit omdat de gegevens van de drie klagers nu op straat liggen. "Wij zijn benadeelde partij, opnieuw.''

 
Telt u even mee?
17 broeders, 1 Pater
18 geestelijken die zich vergrepen hebben aan kinderen op een en hetzelfde internaat St Maria ter Engelen te Bleijerheide voor wat betreft seksueel misbruik en/of lichamelijke mishandeling
1 Broeder Monulphus (ziekenbroeder Bulletje)
2 Broeder Eymard (Dino)
3 Broeder Servatius (LS prefect)
4 Broeder Otho (wasserij/ fotograaf, de bonte hond)
5 Lebuinus (de heilige; bakkerij/ slaapzaal)
6 Pater Landric
7 Broeder Mansuetis
8 Broeder Vincent
9 Broeder Leonardus
10 Broeder Valentinus (lange Tinus)
11 Broeder Stephanus (VK)
12 Crispinus (overgeplaats Gemmenich, Belgie)
13 Broeder Jacobus (o.a slaapzaal toezicht)
14 Broeder Alphons (Funske, de Funs)
15) Broeder Lucas poging tot doodslag
16) Broeder Eligius
17) Broeder Wenceslaus
18) Broeder Philippus (Flipper)

Persoonlijke voetnoot!
 Het is de kerk van mijn moeder en de kerk van mijn Oma. Mijn Oma een oprechte, overtuigd gelovige, ze was op haar mooist wanneer zij bad. Katholiek tot op het bot, en in haar oneindige liefdesziel vergeve mijn aanval op het huichelachtige bolwerk van de kerk. Maar dit lieve Oma is 'Het verwaarloosde verleden van de Engelen jongens'.

Bert Smeets
 bron

Geen opmerkingen: