maandag, juli 27, 2009

Stop op Women on Waves? Soul s on ice Van wie is die baarmoeder?




Women on Waves vreest vervolging.
Volkskrant

Van onze verslaggever Raoul du Pré
Gepubliceerd op 26 juli 2009


AMSTERDAM -
De politiek omstreden abortusboot van Women on Waves (WoW) vaart voorlopig niet meer uit. De medewerkers van de boot, die vrouwen onder Nederlandse vlag helpen bij zwangerschapsafbreking in landen waar dat is verboden, vrezen vervolging in Nederland nu het kabinet de regels rond de abortuspil heeft aangescherpt. Ook de behandelde vrouwen lopen volgens WoW het risico vervolgd te worden.

‘Ik heb geen zin mijn positie op het spel te zetten met activiteiten die door de overheid ten onrechte als illegaal worden beoordeeld’, aldus Gunilla Kleiverda, gynaecoloog in het Flevoziekenhuis in Almere en bestuursvoorzitter van WoW. Een geplande campagne voor de kusten van Nicaragua, Chili, Brazilië en Argentinië is afgeblazen. Regeringspartij PvdA eist opheldering van minister Hirsch Ballin van Justitie (CDA).

WoW spant zich al jaren wereldwijd in om ongewenste zwangerschappen en onveilige abortussen te voorkomen onder vrouwen uit landen waar abortus niet is toegestaan. De organisatie biedt vrouwen voorbehoedsmiddelen en adviezen aan, maar ook de mogelijkheid een vroege zwangerschap af te breken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de abortuspil die een zwangerschap beëindigt bij vrouwen die maximaal zestien dagen overtijd zijn (44 dagen vanaf de laatste menstruatie). Doordat WoW vrouwen aan boord haalt en daarbij in de internationale wateren blijft, gelden op het schip de Nederlandse regels. De boot ontmoet in veel landen fel protest.

Het kabinet besloot afgelopen voorjaar dat bij elke abortus altijd eerst de duur van de zwangerschap moet worden vastgesteld in een kliniek of een ziekenhuis met een vergunning. Voor de abortuspil, de zogeheten overtijdbehandeling, was dat strikt genomen nog niet noodzakelijk, al gebeurt het volgens Kleiverda in de praktijk altijd wel. De overtijdbehandeling valt formeel buiten de abortuswet, omdat een foetus pas na 16 dagen over een eigen hartactie en bloedcirculatie beschikt.

Van de mogelijkheid om buiten een kliniek om te werken maakt WoW gebruik om vrouwen de abortuspil te geven. De organisatie heeft wel een vergunning als abortuskliniek, maar die geldt alleen binnen de mobiele kliniek die de organisatie soms in een container meeneemt op haar reizen. ‘Die hebben we lang niet altijd bij ons’, aldus Kleiverda. ‘Daar hebben we een enorm schip voor nodig. Dat is niet altijd mogelijk.’ De campagne in Zuid-Amerika zou plaatsvinden vanaf een jacht.

Met de aanscherping van de regels reageerde het kabinet in het voorjaar onder meer op de roep onder sommige huisartsen om ook in de huisartsenpraktijk de abortuspil voor te mogen schrijven. Het besluit maakt dat onmogelijk en rijdt nu dus ook Women on Waves in de wielen.

In 2007 gaf staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid (PvdA) de abortusboot nog een vergunning voor medicamenteuze zwangerschapsafbreking tot 12 weken. Coalitiepartners CDA en ChristenUnie protesteerden. Kleiverda denkt dat Bussemaker nu alsnog is bezweken onder de druk. ‘Dit besluit is totale kolder. Een wassen neus, alleen bedoeld om ons en huisartsen dwars te zitten. Geen enkele arts zal een vrouw behandelen zonder onderzoek naar de duur van de zwangerschap.’

De organisatie overweegt juridische stappen tegen de Nederlandse staat omdat die de regels heeft veranderd zonder dat de wet is gewijzigd. ‘Je kunt de wet toch niet van de ene op de andere dag anders uitleggen?’

Bussemaker was zondag niet bereikbaar voor commentaar. Haar partijgenoot, het Tweede-Kamerlid Chantal Gill’ard, wil opheldering. ‘Er is onduidelijkheid ontstaan. Ik vermoed dat WoW zich geen zorgen hoeft te maken, want zij hebben hun vergunning. Die is niet veranderd. Maar ik snap dat zij zeker willen weten dat zij binnen de wet blijven. Hun goede werk mag hierdoor niet worden gedwarsboomd.’











Geen opmerkingen: