vrijdag, juli 10, 2009

inburgeringsplicht Wilders

Prof.mr.dr. Fokko Oldenhuis:
’Geschillen oplossen met sharia kan positief zijn’

Geplaatst door Theo Borgermans op vrijdag 10 juli 2009 om 00:05u (Bron: Nederlands Dagblad)
UTRECHT (RKnieuws.net) - In het Nederlandse rechtssysteem kunnen kerkelijke rechtbanken niet zelfstandig beslissen over fundamentele zaken als echtscheiding, toewijzing van voogdij en omgangsrecht.

Dergelijke zaken zijn voorbehouden aan de overheidsrechter. De Kamervragen (PVV) over de sharia-rechtbanken zijn pure ’Wildersmania’. De reden van deze vragen is het bericht dat er in Engeland naast de vijf ’sharia’-rechtbanken die vallen onder de zogeheten ’Arbitration Act’, zeer veel illegale islamitische sharia-rechtbanken (85) functioneren.De afschuw die de PVV uitspreekt over het fenomeen kerkelijke geschilbeslechting - maar dan toegespitst op de islam - strookt niet met de eeuwenoude traditie die we in Nederland kennen.

Kerkelijke geschiloplossing - bijvoorbeeld over leergeschillen, kerkscheuringen of disfunctioneren van de predikant - dient als positief te worden bestempeld.

Ook buiten kerkgenootschappen vindt zelfregulering op grote schaal plaats. Kijk maar naar de sportwereld. De Nederlandse rechtsorde heeft evenwel aan die interne procedures scherpe regels gesteld, waardoor de procedures transparant moeten zijn. Deze wijze van geschilbeslechting ontlast de overheidsrechter. Ook vanuit economisch motief is dit fenomeen een verstandige oplossing.

Klik hier om verder te lezen ....
....
....

Er is geen twijfel over dat onjuiste gebruiken zoals het sluiten van huwelijken binnen moskeeën zonder dat eerst een burgerlijk huwelijk is gesloten, ten strengste dienen te worden afgewezen. Dergelijke huwelijken zijn voor de wet nietig! De kerk die zoiets doet, is zelfs strafbaar volgens de Nederlandse strafwet. De staat moet de prioriteit ten aanzien van het burgerlijk huwelijk handhaven.

Prof.mr.dr. Fokko Oldenhuis is hoogleraar Religie en Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.




















toevoeging 1-7:


1959 ongeveer 2%. 1e geboorte buiten huwelijk
2006 4:10


2006 1/3 geboorten buiten huwelijk

In 1996: 6 % (928 abs.) civil marriages
studie 1996 to 2006: 23 % burgerlijke huwelijken in Ireland




Geen opmerkingen: