donderdag, juli 09, 2009

Géén priesters broederschap St. Pius X ; FSSPX


Zoals de Paus gisteren, opnieuw, heeft duidelijk gemaaakt.

Dat betekent dat zij niet de RK sacramenten kunnen ..tja...wat doe je met een sacrament? ..ze uitdelen? bedienen?
Welk werkwoord dan ook:

volgens de RK Kerk kunnen zij dat niet.

In ben er volledig van overtuigd dat God daar niet zo mee zal zitten. En ook Sint Petrus zal zich niet elke week een nieuw briefje in de hand laten stoppen, afhankelijk van een hoop tromgeroffel op een borst....

Maar het betekent dus wel dat dit, of hun bischoppen, géén priesters zijn volgens de RKK.

Zij kunnen dus ook géén RK Biecht horen. Net zo min als een RK kroegbaas of een banketbakker met heerlijke bokkepootjes dat kan.Zij hebben géén biechtgeheim.

Ongeacht wat wie dan ook over RK ambtsdragers moge denken, de RKK staat voor een geloof.
En is ook een organisatie, waarbinnen mensen in dienst zijn en als vrijwilliger werken, waarvoor dus ook die gemeenschaps-organisatie verantwoordelijk is.
Dat is de Kerk niet voor een gelovige kroegbaas of een bokkepootjesverkoper.

Deze géén-priesters hebben binnen én buiten de RK Kerk géén andere pastorale taken of opdrachten als die RK kroegbaas of bv. een zwemlerares kan hebben. (behalve dat zij in een kroeg waarschijnlijk niet zouden mogen staan, en in ieder geval geen zwemonderwijs mogen geven, zolang ze daar niet voor opgeleid zijn).

Via het forum van rorate.com is de wijze van gespreksvoering door en over deze
géén -priester schap over verschillende jaren te volgen, o.a. Laurentius, één van de zich priester noemende broeders uit deze broederschap, neemt aan dat forum ook al jaren deel.

Bovenstaande foto komt van de website van deze géén-priester broederschap in Vlaanderen.

Wat de relatie van deze mensen mogelijk als vrijwilliger met de Kerk, of jeugdwerk/scouting of onderwijs is kunnen deze organisties duidelijk maken.

De Paus deed dat in ieder geval voor de RK Kerk.

Congregatie Geloofsleer onderhandelt voortaan met ‘Pius X’
Geplaatst door onze redactie op woensdag 8 juli 2009 om 15:50u


VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Wat paus Benedictus XVI al op 12 maart j.l. in een open brief aan alle bisschoppen aankondigde, heeft hij vandaag geëffectueerd: de onderhandelingen met de schismatieke Pius X- priesterbroederschap worden vanaf heden gevoerd door de Congregatie voor de Geloofsleer.

Dit staat te lezen in het motu- proprio (apostolisch schrijven) “Ecclesiae unitatem”, dat het Vaticaan woensdag heeft gepubliceerd.
....
In zijn apostolisch schrijven maakt paus Benedictus XVI nog eens een keer duidelijk dat de Pius X- priesterbroederschap, ondanks het opheffen van de excommunicatie, geen enkele kerkrechtelijke status binnen de RK kerk heeft en dat haar leden geen enkele functie in de kerk legitiem kunnen uitoefenen.
bron van de informatie in dit RK NieuwsNetartikel is de persdienst van het Vaticaan.

Maar het goede nieuws is natuurlijk dat deze géén-priesters mannenbroeders, als zij daar zin in hebben, precies zoals de meeste rk katholieken gewoon kunnen trouwen, misschien wel vader kunnen worden. Een prachtige roeping!

Geen opmerkingen: