woensdag, oktober 15, 2008

Deliver us from evil

Pedofilie in Amerikaanse kerk
Documentaire ’Deliver Us From Evil’ op Canvas
Geplaatst door Theo Borgermans op woensdag 15 oktober 2008 om 08:10u (Bron: VRT)

BRUSSEL (RKnieuws.net) - Canvas zendt vanavond de documentaire Deliver Us From Evil uit, een documentaire van Amy Berg over pedofilie in de Amerikaanse Kerk.

De centrale figuur in de film is priester Oliver O’Grady, een man die dertig jaar lang kinderen misbruikte.

Enkele van zijn slachtoffers en hun ouders brengen een moedig getuigenis over wat hen overkomen is en hoe ze na al die jaren nog dagelijks leven met de herinnering aan de pijnlijke gebeurtenissen van toen. Het criminele gedrag van O’Grady was de kerkelijke autoriteiten bekend, maar liever dan hem te sanctioneren of ergens in een klooster weg te stoppen, werd hij na elk schandaal weer verplaatst naar een andere parochie, waar alles opnieuw kon beginnen.

Maar de verantwoordelijke daarvoor, kardinaal Roger Mahoney, ontkent voor de camera koudweg dat de Kerk fouten heeft begaan.

Een andere priester, Tom Doyle, is het daar niet mee eens en probeert de slachtoffers van pedofiele priesters te helpen in hun kruistocht voor erkenning en gerechtigheid.

Maar het meest onthutsende aan de documentaire is het interview met priester O’Grady zelf, die ondertussen een toevlucht heeft gevonden onder de vleugels van de Ierse katholieke kerk.
Hij geeft alle feiten toe en praat erover met de grootste openheid , maar zonder de minste schaamte of schuldgevoel.

De film werd bekroond op het Los Angeles Film Festival (Best Documentary), de New York Film Critics Circle Awards (Best Non Fiction Film) en genomineerd voor een Oscar.Deliver Us From Evil, Canvas, woensdag 15 oktober, 22.55 u.

Geen opmerkingen: