dinsdag, september 23, 2008

02 augustus - 23 sept.




Spreekverbod bij afscheid Wim Eijk
Geplaatst door Theo Borgermans op zondag 21 september 2008 om 09:00u (Bron: Trouw)
GRONINGEN (RKnieuws.net) - De beveiliging greep in en daardoor kon pastoraal werkster Van Schalkwijk geen dankwoord uitspreken bij het afscheid van bisschop Eijk van Groningen-Leeuwarden, afgelopen zaterdag. Ze had zich opgegeven, maar stond niet op de lijst. In haar toespraak wilde ze de bisschop een sparring partner noemen.
„Ik was het vaak niet met u eens. U dwong mij zo tot nadenken.”
Toen pastor Van Schalkwijk naar de microfoon ging, greep de ceremoniemeester, econoom H.J. Van der Ven, in en gebood haar het pand te verlaten. Op haar weigering dreigde Van der Ven met de beveiliging. Ze is gebleven en heeft bisschop Eijk een hand gegeven. Tot haar verbazing stuurde van der Ven daarbij twee man van de beveiliging mee.
Mgr. Wiertz:
’Neocatechumenaat is geen sekte’
Geplaatst door Theo Borgermans op dinsdag 23 september 2008 om 00:05u (Bron: Bisdom Roermond)
ROERMOND (RKnieuws.net) - In zijn column op de website van het bisdom Roermond reageert mgr. Frans Wiertz, bisschop van Roermond, op een media-bericht waarin het neocatechumenaat sektarisch gedrag verweten wordt.
Je moet niet te snel het woord ’sekte’ in de mond nemen, aldus de bisschop. Mgr. Wiertz verwijst naar Van Dale die stelt dat met sekte ’een groepering die zich afsplitst van een kerkgemeenschap op grond van afwijkende opvattingen’ wordt bedoeld. ’U begrijpt dat in de kerkgeschiedenis dat verwijt van sektarisch gedrag veelvuldig heeft geklonken tegen nieuwe bewegingen. Eigenlijk zowat bij de oprichting van alle grote ordes en congregaties als de franciscanen en de jezuïeten klonk dat verwijt’.Het verschil met een sekte was nu juist dat Franciscus zich wel voegde naar het gezag van de paus, aldus de bisschop.Mgr. Wiertz stelt verder met verbazing het media-bericht gelezen te hebben dat de wereldwijde catechetische weg van het neocatechumenaat sektarisch gedrag zou vertonen. ’En nog wel kort nadat paus Benedictus XVI deze weg van geloofsvorming officieel had erkend, nadat hij hem diverse malen in zijn geschriften had aanbevolen’. (tb)

Geen opmerkingen: