maandag, maart 03, 2008

Kinderen beleefden de hel in tehuis op Jersey

Steeds meer volwassenen getuigen over vernedering, foltering en verkrachting

Dagen nadat bekend raakte dat in het voormalige kindertehuis Haut de la Garenne op Jersey wellicht gruwelijke dingen zijn gebeurd - men vond er een kinderschedel -, duiken huiveringwekkende verhalen op van volwassenen die als kind in het tehuis hebben verbleven. Die verhalen doen het ergste vermoeden over wat de politie er nog zal vinden. Dirk Musschoot

Voor Haut de la Garenne in 1986 dicht ging om na een grondige renovatie weer open te gaan als jeugdherberg met honderd kamers, hadden alles samen zo'n duizend 'geplaatste' kinderen er in de jaren zeventig en tachtig een onderkomen gekregen. Sommige van die kinderen van toen durven nu pas met hun verhaal in de openbaarheid te treden.

Toen de politie er de voorbije dagen behalve een kinderschedel ook zwepen en stokken vond waarmee kinderen konden zijn geslagen en enkelboeien die te klein zijn om er volwassenen mee te ketenen, begon het bij enkele slachtoffers van destijds te dagen. Sommigen zijn vandaag immers nog zo in de war door wat ze toen hebben meegemaakt, dat ze pas door de ontdekkingen van de jongste tijd zijn gaan beseffen dat hun boze dromen teruggaan op waargebeurde feiten.

De gebeurtenissen schudden onder meer Peter Hannaford (59) wakker. 'Ik dacht dat ik het vergeten was, maar dit brengt alles weer heel dichtbij.' Hannaford, die de eerste twaalf jaren van zijn leven in Haut de la Garenne doorbracht, vertelt dat hij bang was om 's avonds in bed te kruipen. 'Ik werd mishandeld, elke nacht. Ik heb nooit geweten door wie, want het was donker. Die mishandeling kon alles zijn tussen marteling en verkrachting. Het gebeurde dat je wakker werd omdat twee mensen je armen en je benen stevig op het bed gedrukt hielden. Dan wist je het wel...'

Pamela, een vrouw van 49, noemt de gebeurtenissen in het kindertehuis duivels. In 1974, ze was toen vijftien, kwam ze met haar verhaal naar buiten. Niemand luisterde. Of toch: ze werd opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. Vandaag vertelt Pamela, moeder van twee kinderen, dat ze destijds Valium kreeg om haar verkrachters ter wille te zijn. 'Ik werd vaak dagenlang naakt in een hok opgesloten omdat ik zogezegd iets mispeuterd had. Verkrachtingen waren er schering en inslag. Ook de oudere tieners deden daaraan mee, en kregen daarvoor van het personeel alcohol en sigaretten.' Pamela werd regelmatig afgeranseld. Ze vermoed dat ze weet wie het was, en ze weet helemaal zeker dat hij altijd rook naar een onprettige mengeling van zweet en bier. De vrouw woont nog altijd op Jersey. Op haar polsen zitten de littekens van een mislukte zelfmoordpoging.

John (54) herinnert zich zijn twee jaar, halfweg de jaren zestig, in Haut de la Garenne als een 'absolute nachtmerrie'. 'Elke avond verplichtten ze de jongens naakt te zwemmen. Daarna moesten we in een rij gaan staan en inspecteerden ze onze geslachtsorganen. We zich verzette, werd op zijn edele delen geslagen.' Korte tijd na zo'n incident probeerde de jonge John zichzelf te doden.

Dan is er ook nog Cyril Turner (48), die slechts twee weken in het tehuis verbleef. Dat was genoeg om hem voor de rest van zijn leven te tekenen. 'Er verdwenen jongens, en toen we vroegen waar ze naartoe waren gegaan, zeiden ze ons dat ze waren geëmigreerd. Later vond ik dat raar. Hoe kon je nu als kind wegraken van Jersey, dat toch een betrekkelijk klein eiland is?' Turner heeft gezien hoe ze sommige kinderen alle hoeken van de kamer lieten zien. 'Wie zich niet gedroeg, werd naakt in een kamer opgesloten en daar op water en brood gezet.' Cyril Turner was dertien toen hij in Haut de la Garenne uit een raam op de tweede verdieping sprong en vluchtte.

Het vakantie-eiland Jersey is nu beschaamd omdat destijds talrijke geruchten over kindermisbruik in Haut de la Garenne nooit ernstig zijn genomen. Velen wisten wat daar gebeurde, of hadden op zijn minst een vermoeden, blijkt nu overal de tongen loskomen. 'Het is onvergeeflijk', zegt dominee Peter Williams. 'Het minste wat we nu moeten doen is ervoor zorgen dat zoiets nooit opnieuw gebeurt.'

Intussen hebben zich bij de politie op Jersey al 150 slachtoffers van Haut de la Garenne gemeld.

Geen opmerkingen: