vrijdag, maart 16, 2007

’Vaticaan wil snel komaf maken met zwarte bladzijde uit geschiedenis Poolse Kerk’

Nuntius dreigt prijs te betalen voor affaire Wielgus
Geplaatst door Theo Borgermans op vr 16 mrt '07 om 00:01u (Bron: Apic)

WARSCHAU (RKnieuws.net)- Mgr. Jozef Kowalczyk, de pauselijke nuntius in Polen, dreigt de prijs te betalen voor de affaire Mgr. Wielgus. Mgr. Wielgus was de Poolse bisschop die te elfder ure verstek diende te geven voor de functie van aartsbisschop van Warschau, omwille van zijn samenwerking met de communistische machthebbers.
Volgens Polskie Radiò wordt de pauselijke nuntius weldra vervangen. Mgr. Santos Abril y Castelló, de huidige nuntius in Slovenië en Macedonië, wordt getipt als belangrijkste kanshebber om Kowalczyk op te volgen.

Jozef Kowalczyk werd in Polen geboren en in 1989 aangesteld tot apostolische nuntius van de Heilige Stoel in Warschau. Volgens Polskie Radiò wordt hem verweten dat hij Rome niet correct heeft ingelicht dat Mgr. Wielgus informant was van de communistische inlichtingendienst SB. Hij zou ook verzuimd hebben bij het Instituut voor de Nationale Herinnering de nodige documenten daarover op te vragen.

Volgens Polskie Radiò geeft het Vaticaan met de benoeming van de nieuwe nuntius aan dat het zo snel mogelijk komaf wil maken met deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de katholieke Kerk in Polen.

Geen opmerkingen: