donderdag, februari 14, 2019

Onvoldoende zicht op wachtlijst bij Raad van de Kinderbescherming

14 februari 2019

Bron: Inspectie Justitie en Veiligheid


Ieder kind dat schade op dreigt te lopen, 
heeft recht
op een onafhankelijk advies en daarmee op
bemoeienis van de RvdK. Dat duurt te lang
voor kinderen op de wachtlijst, oordelen
de inspecties.


De inspecties willen dat er alles aan wordt gedaan om te voorkomen dat kinderen slachtoffer worden van de risicovolle situatie waarin zij verkeren. De RvdK is zich bewust van de risico’s voor de kinderen op de wachtlijst.

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) heeft onvoldoende zicht op de veiligheid van kinderen die op de wachtlijst staan voor een onderzoek. Dat stellen de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in een gezamenlijk rapport.
Kinderen die zijn aangemeld voor een onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming stonden vorig jaar gemiddeld dertig dagen op de wachtlijst. Het doel is maximaal tien dagen. 
De Raad voor de Kinderbescherming maakte vorig jaar afspraken met de inspecties over de manier waarop de raad het zicht op de veiligheid ging verbeteren. Die maatregelen hebben nog te weinig effect, vinden de inspecties.
De inspecties willen dat de raad passende afspraken maakt met ketenpartners over het zicht op de veiligheid van elk kind dat langer dan tien dagen op de wachtlijst staat.
In een reactie op het rapport schrijft minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker dat de raad meer moet focussen op zijn wettelijke beschermingstaken. 
Nu is de raad volgens hem te veel tijd kwijt aan bijvoorbeeld voorlichting aan wijkteams over het jeugdbeschermingsstelsel.
Meer informatie

Geen opmerkingen: