dinsdag, januari 15, 2019

"Wir haben es nicht gewusst " $$ Nederland en haar religie: $$ Overheid laat onderzoeken hoe Jehovah’s Getuigen omgaan met misbruik

in die begin is sien

sien vir eeue

die kop vul met as

geen suurstof

geen spriet

by sien word eindelik woord gevoeg

en die oog stort af in die woedende wond




Minister voor rechtsbescherming Sander Dekker geeft het WODC, kenniscentrum van het ministerie van justitie, opdracht om te onderzoeken hoe Jehovah’s Getuigen omgaan met seksueel misbruik. Het is voor het eerst dat de overheid onderzoek laat doen naar misbruik bij een religieuze groepering.

Het WODC laat het onderzoek uitvoeren door de Universiteit Utrecht. De onderzoekers kijken welke invloed de regels, gebruiken en structuren van de Jehovah’s Getuigen hebben op de omgang met seksueel misbruik en op de bereidheid binnen de gemeenschap om aangifte te doen.
Het kenniscentrum van het ­ministerie van justitie laat het ­onderzoek uitvoeren door de Universiteit Utrecht. De onderzoekers gaan kijken welke invloed de regels, gebruiken en structuren van de Jehovah’s Getuigen hebben op de omgang met seksueel misbruik en de aangiftebereidheid binnen de gemeenschap. Daarvoor willen de onderzoekers onder andere in gesprek met ­(ex-)getuigen om met hen over hun ervaringen te praten.










Wens van de Kamer

In juli stemde de Tweede Kamer unaniem voor zo’n onderzoek, nadat uit onderzoek van Trouw bleek dat het interne rechtssysteem van de gemeenschap slachtoffers vaak niet goed beschermt en daders vrijuit gaan. De verwachting is dat het onderzoek dit najaar afgerond kan worden.
Het is de eerste keer dat de overheid zelf opdracht geeft tot een onderzoek naar misbruik bij een religieuze groepering. Eerdere onderzoeken, zoals de commissie-Deetman die misbruik in de katholieke kerk onderzocht, waren op initiatief van de religieuze gemeenschap zelf.
klik
Het bestuur van Jehovah’s Getuigen vindt het echter, ondanks aandringen van minister Dekker, niet nodig zelf een onderzoek in te stellen. Het bestuur liet eerder weten dat het slechts om enkele gevallen zou gaan en dat het interne rechtssysteem de kinderen in de gemeenschap voldoende beschermt.

Problematisch

Ook over dat interne rechtssysteem kwamen vragen in de Tweede Kamer. De minister wijst erop dat vormen van interne rechtspraak ‘geen onbekend fenomeen’ zijn in Nederland. Ook bij sportverenigingen, scholen, ziekenhuizen en bedrijven komt dat voor. Voor kerken is het recht hun eigen conflicten via interne rechtbanken op te lossen zelfs vastgelegd in het burgerlijk wetboek, zoals Trouw eerder al beschreef.


De minister noemt het problematisch wanneer deze interne systemen in plaats van het strafrecht worden gesteld, en ‘zeer onwenselijk’ wanneer leden worden ontmoedigd aangifte te doen bij de politie. Dekker heeft Slachtofferhulp Nederland en het meldpunt Sektesignaal gevraagd of dit ook daadwerkelijk gebeurt. Di kunnen dat niet met zekerheid zeggen.

Dekker laat ook onderzoeken of het helpt om een aangifteplicht in te stellen. Hij noemt het een mogelijk middel om ‘ervoor te zorgen dat gevallen van seksueel misbruik binnen gesloten gemeenschappen meer bij de overheid bekend worden’.

leve Verwegistan 

Lees ook de andere verhalen over misbruik bij Jehovah’s Getuigen in ons dossier. 

Lees ook: 

‘Een paradijs voor pedofielen’

De manier waarop Jehovah’s Getuigen met misbruikzaken omgaan is traumatisch voor de slachtoffers, blijkt uit onderzoek door Trouw. Mark (37) werd als kind seksueel misbruikt en vocht voor erkenning.

Bij Jehovah’s komt de groep altijd vóór het individu

De manier waarop Jehovah’s Getuigen met misbruikzaken omgaan, is traumatisch voor slachtoffers, bleek uit onderzoek van Trouw. Daders worden in bescherming genomen. Werkt de gesloten cultuur van de Jehovah’s misbruik in de hand?
DEEL DIT ARTIKEL

Geen opmerkingen: