dinsdag, februari 27, 2018

Aanslag op bevolkingsregister in levensgroot stripverhaal: VNG: Haal gezinskaarten van de website

Het Parool
26 - 2- 2018

75 jaar geleden, op 27 maart 1943, pleegde een groep van zes kunstenaars een aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. 
Met het bevolkingsregister bij dehand was het voor de bezetter in 1943 erg makkelijk mensen op te speuren. Een verzetsgroep onder leiding van Gerrit van der Veen en Willem Arondéus besloot daarom een aanslag te plegen op het gebouw waarin het register huisde.

Verkleed als politieagenten drong de groep, bestaande uit kunstenaars en studenten, het register binnen, dat destijds naast de ingang van Artis zat. De echte agenten werden verdoofd en naar de dierentuin gesleept.




Mede dankzij het lakse bluswerk van de brandweer (ze waren ingelicht over het doel van de brand) lukte de aanslag gedeeltelijk. Uiteindelijk werd slechts 15 procent van de persoonsbewijzen vernietigd. 

Discussies
Met de tentoonstelling Explosiegevaar! neemt het Verzetsmuseum bezoekers mee terug naar 27 maart, 75 jaar geleden. De zes kunstenaars die de aanslag beraamden, worden geïntroduceerd via een levensgroot stripverhaal dat zich kamer na kamer ontvouwd. 

Bezoekers worden uitgenodigd mee te denken. Bijvoorbeeld over de discussies van de beramers over het gebruik van geweld en over de vraag of de aanslag, waarvoor de bezetters twaalf mensen fusilleerden, het wel waard is geweest.


klik











Explosiegevaar! is te zien van 28 maart t/m 
11 november.

Geen opmerkingen: