dinsdag, december 12, 2017

Militairen aangehouden voor seksueel misbruik op kazerne

De Koninklijke Marechaussee heeft twee mannen aangehouden voor onder meer seksueel misbruik in 2013 in de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Dat meldt de Marechaussee zelf op Facebook.

12-12-2017

De Koninklijke Marechaussee heeft twee arrestaties verricht vanwege de misstanden in de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Beide arrestanten zouden zich in 2013 schuldig hebben gemaakt aan een lange lijst vergrijpen: mishandeling, aanranding, bedreiging, dwang, belediging, ontucht en verduistering.
De aangehouden mannen zijn voor drie dagen in verzekering gesteld. De officier van justitie moet beslissen of ze langer in voorarrest blijven.
Eerder dit jaar deed een slachtoffer aangifte van strafbare feiten die in 2013 in de kazerne zouden hebben plaatsgevonden. De aanhoudingen volgden op onafhankelijk onderzoek naar de misstanden. De marechaussee sluit meer aanhoudingen niet uit.

Ontgroening
Sommige misstanden hadden te maken met de ontgroening van nieuwkomers. Vier militairen werden al intern gestraft en uit hun functie ontheven.
In de Volkskrant deden drie slachtoffers een boekje open. Ze vertelden onder meer dat er tijdens de ontgroening onder toeziend oog van een sergeant op hen werd geürineerd. Ook zouden militairen zijn gedwongen drugs te gebruiken, werden zij seksueel misbruikt en werd meerdere keren een "doorgeladen wapen" op hen gericht.
Naar aanleiding van de onthullingen vroegen partijen in de Tweede Kamer om opheldering. De PvdA eiste, net als militaire vakbonden, een verbod op inwijdingsrituelen. Staatssecretaris Visser van Defensie wilde niet zover gaan. Ze zei wel dat ze geschokt was door de berichten en riep slachtoffers op zich te melden.

BEKIJK OOK


Geen opmerkingen: