27/01/2011
Associação belga revela que padre acusado de pedofilia no país está no Brasil
O porta-voz da associação SNAP Belgium, Lieve Halsberghe, afirmou que tem uma carta de duas das supostas vítimas do sacerdote
Agência EFE
Um sacerdote belga acusado de abusar sexualmente de menores no país trabalha atualmente em uma casa de amparo a meninos de rua no Brasil, denunciou nesta quinta-feira uma associação de ajuda a vítimas deste tipo de crime.
O padre trabalhou em várias paróquias do norte da Bélgica antes de ir para o Brasil, segundo a porta-voz da associação SNAP Belgium, Lieve Halsberghe, citada pela agência "Belga".
Halsberghe afirmou que tem uma carta de duas das supostas vítimas do sacerdote e ressaltou que as autoridades belgas deveriam advertir o Governo brasileiro sobre o risco de reincidência.
As duas vítimas denunciaram seu caso à comissão criada pela Igreja Católica belga para investigar o alcance dos abusos sexuais a menores por parte de religiosos.
Essa comissão revelou que os supostos crimes prescreveram do ponto de vista penal.
O relatório apresentado por essa comissão em setembro do ano passado causou uma grande comoção no país, ao revelar mais de 450 denúncias de vítimas - 13 das quais se suicidaram - nos últimos 25 anos.
De Brugse bisschop Jozef De Kesel riep in 2011 een priester terug uit Brazilië, nadat twee slachtoffers een klacht hadden ingediend wegens kindermisbruik. Maar de bisschop verhinderde niet dat de man een jaar later weer naar Zuid-Amerika vertrok, waar hij nu met straatkinderen werkt. Het is het derde dossier waarmee De Kesel in zwaar weer belandt.
Priester M.D. was in de jaren 80 een leerkracht in een Brugse katholieke middelbare school. In die tijd zou hij twee slachtoffers gemaakt hebben. De leerlingen dienden jaren later, in 2010, toen ze volwassen waren, afzonderlijk van elkaar een klacht in tegen de priester. Eén slachtoffer stapte naar het gerecht, bevestigt het parket van Brugge. Een tweede slachtoffer stapte naar de Commissie Adriaenssens. De feiten gebeurden tussen 1986 en 1992. De twee zouden elkaar niet kennen.
Het Brugse gerecht kon niet meteen ingrijpen, want M.D. woonde toen al geruime tijd in Brazilië. Hij was begin jaren 90 als missionaris naar Brazilië vertrokken.
‘Ik heb toen ingegrepen: ik heb die man zelf naar België teruggeroepen’, vertelde bisschop De Kesel gisteravond aan deze krant. ‘De man is daarop verhoord.’ M.D. werd door de politie ook geconfronteerd met de twee slachtoffers.
Die slachtoffers ontdekten dat priester M.D. in 2012 opnieuw in Brazilië woonde. Daar verblijft hij nu nog steeds, en volgens enkele personen die we gisteren contacteerden, werkt hij nog steeds met kinderen.
Waarom M.D. in 2012 de toestemming kreeg om te vertrekken, kon de Brugse bisschop zich gisteravond niet meteen herinneren.
Wellicht was dat omdat het Brugse parket niet optrad tegen M.D. De feiten waarvan hij beschuldigd werd, waren naar Belgisch recht allang verjaard.
Het Nieuwsblad
Peter Adriaenssens van de opgedoekte commissie Adriaenssens neemt het op voor de Brugse bisschop De Kesel. ‘Hij is heel begaan met wat er allemaal gebeurt en het is dan ook pijnlijk dat het verhaal van pastoor M.D. nu opgerakeld wordt’, aldus Adriaenssens op Radio 1.
Pastoor M.D. was een gekende naam bij de commissie Adriaenssens, een commissie over seksueel misbruik in de Kerk die voorgezeten werd door kinderpsychiater Peter Adriaenssens. In 2011 werd M.D. door de Brugse bisschop De Kesel teruggeroepen uit Brazilië, waar hij op dat moment aan het werk was, omdat twee slachtoffers een klacht hadden ingediend wegens kindermisbruik.
Adriaenssens herinnert zich de zaak nog. 'Ik heb er nog over gepraat met die pastoor’, vertelde Adriaenssens in De Ochtend op Radio 1. ‘Toevallig net op de dag waarop alle dossiers van onze commissie in beslag genomen werden en de commissie opgedoekt werd. De meeste namen uit die tijd herinner ik me niet meer, maar deze persoon en dit dossier zeker wel.’
Het was de commissie die De Kesel gevraagd had om M.D. terug te roepen uit Brazilië. ‘De priester vertelde me dat er een gesprek was geweest tussen het slachtoffer en hemzelf met hulpverleners erbij. Hij ging niet akkoord met wat daar over hem gezegd werd en ontkende de aantijgingen.’
De commissie maakte daarop een brief over aan het parket, waarin ze duidelijk schreef dat het bezorgd is om de man. ‘Het probleem was dat de man erop stond dat hij mocht terugkeren naar Brazilië. Ik moet daar werken, jullie kunnen mij niet zomaar hier houden, zei hij. Hij zou een verklaring bij het parket afgelegd hebben en zei me dat hij meewerkte aan het dossier. Daarna is hij weer vertrokken. Het zou kunnen dat door de verwarrende periode - het opdoeken van de commissie - het dossier wat uit de aandacht geraakt is. Nochtans hadden we er al op gewezen dat het moeilijk was om onze priesters in ontwikkelingslanden goed op te volgen.’
Het moment was ook slecht voor bisschop De Kesel, die net de omstreden bisschop Vangheluwe komen vervangen was. ‘Het was een heel delicaat moment voor de bisschop om al een standpunt in te nemen of in te grijpen. Ze raadden hem aan om op de achtergrond te blijven en Justitie haar werk te laten doen.’
Adriaenssens vindt het pijnlijk dat de zaak nu boven water komt. ‘Ik weet dat de bisschop daar enorm mee begaan is¨
Adriaenssens vindt het pijnlijk dat de zaak nu boven water komt. ‘Ik weet dat de bisschop daar enorm mee begaan is¨
Geen opmerkingen:
Een reactie posten