zaterdag, november 15, 2014

Adriaenssens toont begrip voor De Kesel: "Het waren verwarrende tijden"




STEFAN GROMMEN

De Morgen
14-11-14
Bron: VRT

"Heel pijnlijk", zo noemt kinderpsychiater Peter Adriaenssens de link tussen de derde misbruikzaak in het bisdom Brugge, die vandaag aan het licht gebracht werd, en de actuele heisa in het bisdom. Dat zei in een interview in 'De Ochtend' op Radio 1. Hij suggereert dat De Kesel in die periode niet meer kon en mocht doen..

De timing waarop het oude kindermisbruikdossier van de priester die nu nog altijd met straatkinderen in Brazilië werkt aan het licht kwam, was uitzonderlijk. Dat vertelt Peter Adriaenssens, toen voorzitter van de commissie-Adriaenssens die het misbruik in de Kerk moest onderzoeken. "Ik herinner me dit dossier nog zeer goed, want het gesprek met hem (de priester in kwestie, nvdr) had plaats op de dag van de inval van operatie-Kelk (eind juni 2010, nvdr), de dag dat de commissie opgeheven werd. We waren net met dat dossier begonnen."

"De man zei dat er een bemiddeling was gebeurd door hulpverleners, die een gesprek georganiseerd hadden tussen hem en het slachtoffers. Hij was niet akkoord met wat er daar over hem gezegd werd. Hij ontkende de aantijgingen. Wij hebben dit dossier mee opgenomen in de dossiers die wij aan justitie bezorgden. Ik heb ook een brief geschreven aan parket over onze bezorgdheid over deze man, naast het feit dat het parket dit dossier ook in beslag genomen had. De man stond erop terug te keren naar Brazilië. Wij konden hem niet daar houden."

Op de achtergrond treden

Peter Adriaenssens spreekt van "zeer verwarrende tijden". "Ons werk was stopgezet, de boodschap van het gerecht en ook het publiek was dat het aan justitie was." Dat dit verhaal nu mee op de hoop gegooid wordt van de heisa rond bisschop De Kesel, vraagt om nuancering, vindt hij. "Je mag niet vergeten: we hadden te maken met een startende bisschop. Monseigneur Vangheluwe was net afgetreden en monseigneur De Kesel was pas gestart. Het zou zeer delicaat geweest zijn als de bisschop nog een dossier zelf behandeld zou hebben. Het signaal was toen dat hij op de achtergrond moest treden."

Daarom noemt Adriaenssens de link met de actualiteit "heel pijnlijk". "Dit dossier lijkt nu mee opgerakeld te worden in de heisa rond de Brugse bisschop. Ik kan mij voorstellen dat dit verhaal, te midden van de onduidelijke situatie van de inbeslagnames, 'wie mag nog wat doen?', daar mee in versukkeld geraakt is."


Consciëntieus

Ik ben onder de indruk van de consciëntieusheid waarmee hij dat heeft aangepakt

Manu Keirse, de voorzitter van de interdiocesane commissie voor de bescherming van kinderen en jongeren

De Kesel wordt overigens ook uit de wind gezet door Manu Keirse, de voorzitter van de interdiocesane commissie voor de bescherming van kinderen en jongeren. Die werd opgericht na het opdoeken van de commissie-Adriaenssens. Keirse bevestigt in 'De Ochtend' dat De Kesel de bewuste priester, die intussen in Brazilië aan de slag was, wel degelijk ontboden had voor onderzoek. "Nadien heeft hij de bevoegde bisschop in Brazilië uitdrukkelijk op de hoogte gebracht, volgens de richtlijnen hier, zodat gepaste maatregelen konden worden genomen."

Dat die blijkbaar niet genomen zijn, lijkt Keirse een zaak van die Braziliaanse bisschop. Het is een probleem dat Adriaenssens ook zegt aangekaart te hebben in het rapport van de commissie. "Het was zeer moeilijk om zicht te krijgen op 'probleempersonen' die naar de ontwikkelingslanden waren getrokken. En op wie daar bevoegd voor was."

Keirse onderstreept dat De Kesel besefte dat hij in de recente misbruikzaken een inschattingsfout had gemaakt. "Iemand barmhartigheid verlenen na een gerechtelijke termijn is moeilijk in de ogen van slachtoffers." Volgens Keirse heeft De Kesel vervolgens gevraagd om alle dossier uit het verleden te herbekijken. "Ik ben onder de indruk van de consciëntieusheid waarmee hij dat heeft aangepakt."


Geen opmerkingen: