woensdag, oktober 09, 2013

Non descripten Leve het IKON !




ASSEN/GRONINGEN - De 48-jarige Frank R. wordt onder meer verdacht van grooming. Daar is sprake van wanneer een volwassene via internet contact aanknoopt met kinderen onder de zestien jaar met als doel seks te hebben met de jongere.

Maatschappelijk probleemVolgens landelijk projectleider Walter van Kleef van de Nationale Politie is grooming een maatschappelijk probleem dat steeds groter wordt. "We maken ons veel zorgen over dit internetfenomeen. Het aantal groomingzaken neemt snel toe." Aan exacte en harde cijfers durft Van Kleef zich niet te wagen.
Maar bij de politie eenheid Noord-Nederland komen dagelijks zo'n zes meldingen binnen. Niet alle meldingen zijn echter hard. Van Kleef herkent zich overigens in de cijfers uit Noord-Nederland. "Mijn stellige indruk is dat het steeds drukker wordt met grooming."

Werkwijze 'groomer'Een 'groomer' probeert onder meer via chatprogramma's op het internet via sluwe wijze intieme foto's, beelden of details van de kinderen te krijgen. Vaak doen 'groomers' zich voor als iemand van dezelfde leeftijd, om zo het vertrouwen van de jongeren te winnen. Kinderen die eenmaal zijn overgehaald om voor de webcam naaktfilmpjes en –foto's te maken zouden daarna makkelijk chanteerbaar zijn. De groomer kan bijvoorbeeld de kinderen dwingen om steeds verder te gaan, waarbij die dreigt anders alles openbaar te maken.

StrafbaarGrooming is een nieuw fenomeen dat sinds drie jaar strafbaar is. De maximum straf is twee jaar. "Het liefste grijpen we aan de voorkant in", zegt officier van justitie Pieter van Rest. "Maar dit is erg lastig. Je mag je als politieagent nu niet voordoen als een minderjarige. Terwijl we juist op die manier goed onderzoek zouden kunnen doen. Als we niet meer mogelijkheden krijgen, blijven we afhankelijk van toevalstreffers zoals dit onderzoek. Daarom zou het mooi zijn als de wet wordt gewijzigd." Het OM heeft dit al eerder aangekaart in Den Haag. Ook Van Kleef zegt dat de bal wat dat betreft bij de politiek ligt.

Het voeren van seksuele gesprekken door volwassenen met minderjarigen op internet is nu nog niet strafbaar. Begin dit jaar bleek uit onderzoek van Digibewust dat bijna de helft van jongeren tussen de 12 en 16 jaar online benaderd te zijn door een onbekende en dit niet prettig te vinden.

Hoofd operaties Max Daniel van de politie zegt dat agenten wel proberen om vooraf te signaleren. De politie en het OM proberen er wel steeds meer voor te waarschuwen, zegt hij. "Het mooiste zou zijn als het niet meer gebeurt. De vraag is ook: hoe zorgen wij dat bewustwording over het internetgedrag van kinderen bij de ouders groeit. Dat kinderen leren dat ze bij grooming de andere kant oprennen. Hetzelfde als dat we ze leren geen snoepjes aan te nemen van een vreemde man."


Dank jullie wel!




Geen opmerkingen: