zaterdag, november 03, 2012

Tweede luik Vatileaks proces maandag van start

3 november 2012

ROME (RKnieuws.net) - Maandag moet computerspecialist Claudio Sciarpelletti zich voor de rechtbank verantwoorden in het kader van de Vatileaks affaire. Hij wordt beschuldigd van mogelijke medeplichtigheid bij de diefstal van vertrouwelijke documenten uit de pauselijke vertrekken. Sciarpelletti kreeg gedaan dat zijn proces gescheiden wordt gevoerd van dat van Paolo Gabriele, de ex-majordomus (butler) van de paus, die onlangs tot 18 maanden celstraf werd veroordeeld.
Kerk & leven, één van de grootste weekbladen in Vlaanderen, pakt deze week uit met een gestoffeerd dossier over Vatileaks. Daaruit blijkt dat Vatileaks een schandaal is dat vooral toont hoe het erin het Vaticaan aan toe gaat en dat is niet altijd even fraai. ‘Ook in het Vaticaan waren schandalen nooit weg. Het Vaticaan is een oord van jaloezie en intriges en met Vatileaks krijgt de Kerk opnieuw een flinke deuk”, aldus Kerk & leven.

Niet zomaar wat roddels

“Vatileaks gaat niet over zomaar wat roddels. De lekken bevatten de waarheid, gestaafd met documenten. Alle Vaticanwatchers, journalisten gespecialiseerd in het Vaticaan en de wereldkerk zijn het er over eens dat vele vragen onbeantwoord blijven. Het verraad in eigen huis werpt een smet op het pas gestarte Jaar van het geloof”, stelt het weekblad.

“De gelekte documenten tonen aan hoe sterk het Vaticaan en de Italiaanse politiek verstrengeld zijn. De katholieke journalist Andrea Tornelli gelooft niet dat Gabriele de documenten heeft laten lekken op eigen houtje. Eigenlijk gaat Vatileaks slechts terzijde over de wereldkerk, des te meer over een hofhouding. Velen vergeten immers dat het pausdom de oudste monarchie ter wereld is. Sinds de vroege Middeleeuwen bestond in Rome een haast ononderbroken traditie van een hofhouding rond een vorst die ook nog eens bisschop en leider van de wereldkerk is. Het verdwijnen van de Pauselijke Staten in 1870 maakte blijkbaar geen einde aan die hofcultuur, wel integendeel. Sindsdien moet de Heilige Stoel op een andere manier zijn politieke macht bestendigen evenals de curie en de Vaticaanse stadsstaat zien te financieren. Vatileaks brengt overduidelijk aan het licht dat het hoogste bestuur van de Kerk lichtjaren verwijderd is van modern management, laat staan van democratische doorzichtigheid”, aldus Kerk & leven.

Corruptie niet van vandaag

"Corruptie in de Vaticaanse bureaucratie gaat terug tot de Middeleeuwen en zelfs eerder. Het lekken van vertrouwelijke Vaticaanse documenten is niet nieuw. Dat gebeurde al tijdens het eerste Vaticaans concilie met geheime documenten over de doctrine van de pauselijke onfeilbaarheid. In 1967 lekte een delicaat rapport uit over de goedkeuring van kunstmatige contraceptie, een jaar voor Paulus VI de bevindingen ervan verwierp en de encycliek Humana Vitae publiceerde., stelt het weekblad.


bron: Cherry Blossoms National Geographic

Geen opmerkingen: