woensdag, maart 30, 2011

Groetjes Deetman cs.

Nieuwsbrief van de commissie van onderzoek naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk (30 maart 2011)

De commissie-Deetman is gestart met een omvangrijk onderzoek naar aard, omvang en gevolgen van seksueel misbruik van minderjarigen. Dit onderzoek bestaat uit het voorleggen van vragen aan een voor de Nederlandse bevolking representatief panel. Met de uitkomsten van dit onderzoek wordt een onderbouwde schatting gegeven van de aard, omvang en gevolgen van seksueel misbruik onder minderjarigen. Dit deel van het onderzoek loopt door tot aan het begin van de zomer.
De commissie-Deetman legt over enkele weken ook een aanvullende vragenlijst voor aan (een grote groep) melders. De 2000 meldingen waarover de commissie beschikt zijn spontaan binnengekomen. Hierdoor staan in de meldingen niet altijd de gegevens die voor het onderzoek van belang zijn. Niet alle melders ontvangen dus deze vragenlijst. Alle antwoorden worden net als de meldingen vertrouwelijk behandeld.

De commissie-Deetman heeft deelgenomen aan hoorzittingen in de Tweede Kamer en in het Belgische parlement.
Wim Deetman, de voorzitter van de commisssie, is op 3 maart gehoord door de Vaste Commissie voor Veiligheid en Justitie van de Tweede Kamer. Op 28 februari verscheen een tussenrapportage van de commissie met hierin een overzicht van de tot nu toe uitgevoerde onderzoekswerkzaamheden. De rapportage is te vinden op www.onderzoekrk.nl. Op 14 maart verscheen de heer Deetman in het Belgische parlement voor de Bijzondere commissie over seksueel misbruik. Vermoedelijk deze week verschijnt het verslag van deze commissie: http://www.dekamer.be/kvvcr/index.cfm?language=nl

Lotgenotengroepen
Sinds eind september van het vorig jaar heeft de commissie-Deetman met enige regelmaat gesproken met lotgenotengroepen. Binnenkort volgen nog twee van zulke gesprekken. Een overzicht van deze groepen staat onder links op www.onderzoekrk.nl. Het doel van deze gesprekken is uitwisseling van informatie door de commissie over de voortgang van het onderzoek en informatieoverdracht door de desbetreffende lotgenotengroep.
De commissie hecht groot belang aan de lotgenotengroepen. In dit verband wijst de commissie op een lotgenotenbijeenkomst op 25 april van 10.30 tot 16.00 uur in de Geertekerk in Utrecht, die wordt georganiseerd door de Stichting Mannenhulpverlening na Seksueel Misbruik. Voor inschrijving is het nodig om van een inschrijvingsformulier op www.seksueelmisbruik.info gebruik te maken. Op deze website is informatie over het programma van deze bijeenkomst te vinden.

met vriendelijke groeten,

dr. H.P.M. (Bert) Kreemers
secretaris en onderzoeksmanager
commissie onderzoek naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk
Postbus 556
2501 CN Den Haag
telefoon 070-3765962

Groet terug

Geen opmerkingen: