maandag, maart 28, 2011

schaap met 5 poten Wie kan er nu nog aangeklaagd worden?



Het federaal parket kreeg sinds juni vorig jaar al 162 nieuwe klachten van slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk. Alle dossiers worden doorgegeven aan de bevoegde lokale parketten, die sowieso de slachtoffers verhoren. Maar de meeste dossiers blijken verjaard. De meeste feiten gaan terug tot de jaren 70, 60 en zelfs 50. Heel wat daders zijn al overleden. Terwijl de lokale procureurs de individuele dossiers afhandelen, concentreert de Brusselse onderzoeksrechter Wim De Troy zich op de top van de kerk.


Zallemenut nog een keertje over doen want het was niet naar me zin

De speurders analyseren al maanden de karrenvracht documenten die ze in juni in beslag namen bij de fameuze ‘Operatie Kelk’ in het aartsbisschoppelijk paleis en bij kardinaal Godfried Danneels. Maar ze maken ook verhelderende reconstructies via openbare databanken. In het Rijksregister kunnen ze bijvoorbeeld zien hoe een geestelijke plots van woonplaats veranderde nadat feiten aan het licht waren gekomen. Overigens werkt de kerkelijke leiding opvallend goed mee aan het onderzoek, dat al volgend jaar klaar kan zijn. De 475 slachtoffers die een dossier indienden bij de commissie-Adriaenssens krijgen eerstdaags hun dossier terug.

In 25 gevallen is er nog risico dat de daders opnieuw toeslaan. Daarom vraagt het parket de slachtoffers alsnog een klacht in te dienen.




Noblesse Oblige

Geen opmerkingen: